My lovely princess Lea

March 3, 2014 Leave a comment

Its been almost 4 months that I safely delivered my lovely princess. Alhamdulillah berkat doa semua orang, segalanya berjalan dengan lancar. Lets recap kisah delivery Lea…

Last entry Ummi doa semoga Lea lahir cepatkan..

4th November 2013

Appoitment ummi di klinik hematologi & O&G hosp Ampang. as usual ke hemato dulu sebab situ kena puasa.. pergi ke hosp dgn incik suami coz iols dah tak larat nak bawak keta so request incik suami cuti je la utk bawa iols, pastu aunty pun datang jugak sendiri, terima kasih tok aunty sebab risaukan iols ni🙂. Reading platlet at hemato is at 80.. hemato kata boleh je kalau nak operate they will prepare platlet kalau diperlukan utk transfusion masa operate. So iols dah mcm gumbira je sebab boleh la operate .. then Dr Hemato kata lagi.. tanya dgn Dr Anesthetic boleh tak nak proceed dgn operation. hehehe.. iols dah suka je sebab memang diri sendiri dah decide nak operate instead of bersalin normal.

next ke O&G plak.. strandard procedure tekanan darah, urine etc.. memang BP asyik tinggi je.. 3 kali amik still tinggi so iols decide pi makan dulu then amik lagi.. kali ke 4 amik ok dah bacaannya.. then masuk jumpa Dr.. Dr tanya “puan nak operate tak?”.. heh opcoz la iols jawab “nak”.. then Dr bagi penerangan panjang lebar tentang risiko operate & bersalin normal ni. Yang iols paham ialah :

  • Bersalin normal : risiko lebih kepada baby. kalau ibu tak larat nanti kena operate gak
  • Bersalin operate : risiko lebih kepada ibu sebab belah perut bagai, tapi baby ok

so.. seperti yg semua maklum.. mestilah operate menjadi pilihan sebabnya :

  1. Baby tak berisiko – iols tak kesah jadi apa pun kat diri ini janji baby ok.. (heh.. siap pesan kat incik suami.. just in case anything happen, besarkan baby dgn baik, jgn dpt anak baru princess iols ni diabaikan :p)
  2. Kalau amik bersalin biasa pun satgi tak larat depa operate gak.. masa tu lagi tak best sebab tak jadi planned labor so lebih tinggi risiko to both baby n me.
  3. BP dok tinggi so merbahaya
  4. Iols nak bersalin pada 6 Nov .. nak bagi sama birthday princess dgn opah

 

habis penerangan Dr tu.. tetiba dia kata.. ” puan masuk wad ye hari ni sebabkita nak observe.. BP tinggi”.. iols pun.. huh? ok nasib baiklah beg baby n beg ummi memang sentiasa dok ready dlm kereta dah sejak 32 weeks lg. So iols pun sms kat bos bgtau tak dapat masuk opis petang ni sebab kena admit (.. dah bgtau kat bos sure Dr hemato bg MC hari ni but dia suh masuk opis jugak.. ha. skali kena admit wad hehe tak payah la masuk opis :p)

pastu masulah dlm wad.. kelas 2 sebab kat hosp ampang kelas 1 hanya utk klinik hemato katanya.. walaupun iols patients hemato gak.. but since yg admit ni O&G maka tak leh la nak masuk kelas 1.. hmm tak kesahlah kan. pastu doklah iols kat dlm wad tu.. petang tu dlm kul 3 Dr buat round.. kali ni Dr lain.. ada 2 Dr pastu salah sorang dari Dr tu kata

Dr : “puan nak operate kan? ok kita schedule hari rabu” then dia kata kat Houseman dia.. OT ada berapa kes? ada 4 ye.. hmm masukkan dia                    first case. inform Anes & hemato skali. – then Dr terus keluar bilik

Iols : (Dalam hati) huh Rabu? eh lusa ke?  – then kwn Dr tu masuk balik bilik cakap dgn patients sebelah iols.. maka iols pun tanya la

: Dr, Rabu tu lusa ke? ke Rabu minggu depan ke?

Dr : yelah lusa.. sebab esok cuti umum so staf tak ramai jadi kita plan hari Rabu senang.

Ya, Allah, agak terkujat lah jugak tapi memang lah ALLAH tu MAHA KUASA segala doa dimakbulkan.. dapat bersalin operation & paling best dapat bersalin pada tarikh birthday bonda tercinta.. makanya My princess akan jadi Birthday Present bonda tahun 2013🙂

Iols sms incik suami inform kata akan opt Rabu, then sms bonda dan MIL. esoknya tu semua family member turun KL.. hehe sempatlah order McD chicken Mcdeluxe dgn eskrem choc dia.. Thanks adinda Siti Fatimah sebab belanja iols..  makanan hosp tak sedap n takde garan (hehe BP tinggi so makanan kesihatan la kan) tapi iols makan je McD tu.. well nanti kena pantang kan🙂

 

owh sebenarnya .. ada gak komplikasi bab nak operate ni.. disebabkan platlet iols mcm rendah walaupun Dr hemato kata ok.. maka Dr anes kata nak full body bius sebab tak nak amik risiko pendarahan kalau bius separuh. Katanya kalau bius separuh kena cucuk tulang belakang.. takut salah cucuk nanti berlaku pendarahan bahaya jadi dia nak full body bius.. masalahnya kalau full body bius plak… dgn BP yg tinggi & pregnancy.. takut tak sedar balik lepas bius.. huhuhu dugaan sungguh ngeri mendengarnya.. sian bonda & aunty.. kalut call kak tun suh kak mudah doakan kat raudah supaya semua selamat.. bonda pun dok risau.. iols ni risau gak tapi mcm dah pasrah & redha je nak jadi apa pun.. janji baby selamat gitu..

6 Nov 2013

pepagi lagi dah prepare nak masuk dewan bedah.. tetiba iols jadi second case sebab ada emergency.. oklah tak kesah.. then around 830 ke 845 tah disorong ke dewan.. incik suami ada ikut.. then masa nak masuk dewan mama dengan aunty pun ada sama rupanya.. dah masuk dewan tu iols kena tunggu dulu kt luar.. pastu Dr Anes datang bagitau dia nak bius separuh je sebab dari bacaan dia semalam katanya boleh nak bius separuh bergantung severity patient dan pilihan mana lebih berisiko.. so dia kata utk pregnancy lebih risioko bius penuh jadi baiklah try bius separuh..

Dr O&G kata kalau mcm tu pakar Anes kena ada sepanjang opt tak aci MO je tunggu.. and he agree.. iols pun tak kesah je sebab dah pasrah kan.. ikut je.. just go with the flow. So masa opt.. 3 kali try cucuk akhirnya jadi so sepanjang opt tu iols sedar & dok sembang ngan Anes je la.. tgh bedahkan warmer yg depa pasang tu tercabut ke hapa tah.. punya la sejuk sampai mengeletar bibir semua..

anyway semuanya selamat.. by my dear Princess Lea selamat dilahirkan at 945am 6 November 2013.

My Dear Princess 1 Day old

My Dear Princess
1 Day old

 

SYUKUR SEGALANYA SELAMAT…..

Categories: Family

Macam macam

November 2, 2013 Leave a comment

Ya Allah.. Permudahkanlah urusanku nak bersalin nanti… Already in my 38 weeks..

Sangat tak larat bawa diri, tapi masih bekerja next week.. Cuti start 11/11… Harapnya bersalin awal pada tu sebab sesungguhnya saya dah tak larat…

Dari awal mengandung sampai skrg, tak putus putus masalah perubatan yg melanda.. Skrg ni albumin n BP tinggi plak.. Mencecah 142/93 tu.. Kepala berat je.. Tapi masih mampu bertahan dan malas nak pi spital lagi..

Ikhlas saya tak pernah nyesal dgn keadaan ni.. Ye lah.. 9 thn kawin.. 2 kali IVF.. IUI dah 7 kali.. Akhirnya Allah makbulkan juga doa hambanya yg hina ni.. Nak dpt zuriat sendiri.. Walaupun segala masalah melanda, tapi takpa.. Saya tak kesah.. Cuma semoga Lea ditakdirkan keluar awal dari EDD 19/11 tu..

Ummi dah tak larat sangat Lea.. Dan ummi bimbang keadaan kesihatan ummi yg tak baik ni akan mengganggu keadaan Lea.. Setakat ni alhamdulillah syukur kepada Allah.. Perkembangan Lea sangat baik.. Jadi ummi tak nak la keadaan ummi yg semakin lemah ni jejaskan Lea..

Apa pun semoga semuanya selamat…

Categories: I,Myself n Me

36 weeks and counting

October 18, 2013 Leave a comment

Minggu ni dah masuk 36 weeks iols pregnant…

Sesungguhnya sangat tak larat bawak perut dah sebab rasa berat sangat, sakit pinggang dan sengkak…

Jalan skit je dah mengah.. Tapi yang paling tak larat sebab satu badan bengkak/ kembung… Water retentation yg sangat teruk… Kaki bengkak tak surut2.. Tangan pun bengkak dan sakit tak boleh menggenggam…

Pi check Dr.. Nasihat Dr ialah.. Jangan byk berjln dan buat pergerakan tak perlu.. Dr kata, kalau org lain memang dinasihatkan bykkan berjln utk mudah bersalin.. Tapi puan kena rehat je sebab bengkak jadi teruk bila byk bergerak…

Pastu Dr suh minta surat masa next check up utk cuti bersalin awal.. Supaya bleh rehat..

Oklah Dr, 23 hb ni saya check up kat Hosp Ampang.. So saya akan minta cuti tu sebab saya pun dah tak larat dah nak pi kerja.. Memang kerja iols byk dok atas kerusi je.. Tapi sekali kali yg nak kena ngadap bos tu.. Kena bangun berjalan.. Adoi la.. Sakit kaki dan pinggang..

Nasib baik byk kerja yg dah settle.. Dan Yasmin memang boleh diharap utk siapkan kerja dengan baik..

So hopefully takyah lah tunggu minggu ke 40 baru nak keluar ye Lea sayang… Kalau dah kuat dan sihat.. Sila lah keluar ye sayang..

Categories: I,Myself n Me

Nak jalan2

September 29, 2013 Leave a comment

Teringinnya nak pi jln2..

– Teringin nak makan seafood kat muara sg duyung
– nak jalan2 di penang selama bbrp hari, mengenang kenangan study
– nak pi cameron highland saja enjoy suasana sejuk kat sana.. Genting too komersil sgt
– nak makan keropok lekor adik beradik kat losong.. Arghhh sedapnya
– nak makan nasi ketam kat juru.. Dan nasi kandaq kayu ori di penang..

Wahhh byknya teringin… Also nak pi tokyo again dan nak ke bali dan jeju island… Semua pun onhold.. Harapnya diri ini sihatlah lepas delivery nanti so that bleh pi tempat2 ni.

Dan juga cukup bajet utk buat semua ni🙂

Categories: I,Myself n Me

Protected: Risau dan bimbang

September 16, 2013 Enter your password to view comments.

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Categories: I,Myself n Me

Seperti dijangka

September 12, 2013 2 comments

Seperti dijangka … Yes I’m the villain… Sombong, dah senang tak nak tolong adik beradik, berlagak…

Ya .. Saya semua itu dan lebih lagi… TAK PERNAH PEDULI APA JADI KAT ADIK BERADIK.. tak pernah tolong adik beradik.. Sombong, bongkak dll.

Kalau org lain kata.. Boleh tahan lagi.. Tapi kalau keluar dari mulut both parents sendiri… Hmm.. Like I said before..

Org lain bleh selfish.. But when you think about yourself then you’re being arrogant!

Anis Mardiana the supreme villain!!! 👿 yeay!!!

Categories: I,Myself n Me

Ok fine!

September 11, 2013 1 comment

When other people being selfish and only care about themselves.. You need to understand and facilitate.. But when you do the same.. Then you are being snobbish and arrogant… Ok fine!

Enjoy your life people… I will always be the villian no matter what… Thank you

Categories: I,Myself n Me