Home > I,Myself n Me > Zoom Sabah.. part 2

Zoom Sabah.. part 2

Ok sambung citer perjalanan ke Sabah.. We (my sister and I) decided that we must rent a car. Ye la.. naik teksi pi Kundasang will cost us about RM300 and it will take us a day going there and back.. time that we dont have. So bagi menrealisasikan jugak hasrat ke Mt Kinabalu.. kami pun arrange for a car with the hotel. It cost us RM150 for Viva 1.0 auto. Ok la.. next step pergi ke Sabah Tourism center untuk beli map Sabah.. which cost only RM2. Ask the staff jalan mana kena ikut nak pi Kundasang then kami pun buat plan..

Our flight is at 6pm so kena sampai airport about 5pm la.. lucky Sabah cerah awal.. oleh kerana semangat nak pi jugak ke Kundasang tu.. maka we wake up at 5 am.. mandi.. sembahyang and at 6 am bertolak ke Kundasang. Actuallytak lah jauh sangat dalm 100km je so pegi balik baru 200km.. and we got map to show us the way.

Actually agak senang je bawa keta dari KK ke Kundasang tu.. provided you all jenis yang suka explore la.. kalu jenis takut takut..(nak ikut highway sepanjang masa) tak payah la korang drive.. guna je khidmat tour guide.

Dalam kul 8-9 pagi kami pun sampai la dekat dgn Mt Kinabalu.  tgk bebudak ni.. gumbira menunjukkan puncak gunung..

pastu sampailah kami ke kaki gunung.. yang best nya kami dapat tgk puncak dgn jelas coz tak banyak kabus lagi… still early kan..

Pastu bila sampai sana.. boleh beli sijil “melawat gunung” ye la kalu mendaki dapat la sijil mendaki..
Ala.. RM5 je harga nye..

Next stop.. Kolam air panas Poring.. ye la.. alang alang dah sampai kundasang pi terus la Poring.. Best nyer tempat mandi situ.. tapi sayang kami ada limited time untuk enjoy. just pi rendam kaki je.. mula sampai situ.. ya tuhan cuaca panas giler.. then nampak para mat saleh dok berendam dalam kolam mandi..
first thougt was..”ape ke benda nyer mat saleh ni berendam dalam air panas tghari terik ni” pastu bila pi celup kaki kat kolam tu.. laa sejuk rupanya.

Dalam penjalanan balik.. lalu la kat Jambatan Tamparuli.. ala lagu yang si Marsha AF3 tu nyanyi tu.. kecik je jambatan tu rupanya.. n yg best nyer laluan keta alahai.. macam letak kayu atas sungai je.. kalau banjir confirm takleh lalu la.. ni ha jambatan Tamparuli

Hmm panjang dah post kali ni.. kena sambung in the next post.. 1 je lagi kisah di Sabah

Categories: I,Myself n Me
  1. azataq
    May 7, 2009 at 3:46 pm

    me, myself and i…baru sedap sikit bunyi…

  2. May 12, 2009 at 3:15 pm

    huh.. rindu betoi aku ngan minah senget nih

  3. May 16, 2009 at 1:15 pm

    ooooi aku jumpak laki ina (shafie)…
    dia citer diorang selalu jumpak korang (isk macam sewel ja ayat aku nih)…
    shafie tu kheja service provider kat ancasa nih

  4. asri86
    June 1, 2009 at 11:52 am

    all the best of sabah…. teruskan g melancong.. zoom sabah.. byk utk d lawati…

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s