Home > Family > Menjejak susur galur keturunan

Menjejak susur galur keturunan

The second important event yg happen is reunion semua waris keturunan Penghulu Wan Mohd Desa. Actually Penghulu Wan Mohd Desa ni is my great great great grandfather on my mother side. Ye lah.. zaman millenium ni org sedara mara sendiri pun tak kenai.. jadi usaha telah dilakukan oleh generasi ke 3 & 4 keturunan Penghulu Wan MOhd Desa atau short form nyer PWMD ni untuk menjejak kembali semua waris keturunan PWMD.

Hasilnya pada 11 Julai lepas satu perjumpaan kali pertama telah di adakan di Sg Acheh.. kampung PWMD. Di sebabkan bonda akak and 2 org aunty akak ialah AJK maka wajib lah anak-anak balik menghadiri perjumpaan ini. Akak telah dilantik jadi AJK pendaftaran merangkap pembuat slide presentation.

Tak sangka sambutan yang diberi sangat menggalakkan.. lebih 2000 org hadir itu baru separuh je dari keturunan.. seronok tgk bonda n kakak-kakak dia happy dengan kejayaan majlis tu. Siap masuk paper lagi kisah perjumpaan ni..

Toksu Lah ni kira cucu pada PWMD waris paling tua dlm generasi PWMD ni yg masih hidup la ni la.. Ada lagi keratan dlm Berita Harian tapi basically citer nyer sama je la..

Yang ni pulak keturunan Hj Mohd Arshad bin Penghulu Wan Mohd Desa. Akak termasuk dalam clan yg ni la..

Nampak tak akak dok mana? hahaha.. mestilah dok depan.. mana glamer dok belakang kan..

Anyway.. kalau ada di kalangan pembaca blog ni (cewah macam la ramai sangat yg baca blog n pun) yang juga berketurunan PWMD ni.. contact la saya coz.. secara tak rasminya saya jugak telah dilantik untuk maintain database waris keturunan PWMD ni.. Maybe nanti akan di update salasilah keturunan.. or tak pun semua tu akan di masukkan dlm laman web PWMD yang akak pun tatau sapa yang nak buat.. akak maintain database n email pwmd je dah tak terkejor..

Categories: Family
  1. cik ct
    July 23, 2009 at 2:00 pm

    sabotaj tol..gambo ai ada sekerat je…huhuhuuhu

  2. ans78
    July 23, 2009 at 2:36 pm

    hahaha.. orang tak glamer memang tak masuk gambaq..

  3. DIN CHA
    July 24, 2009 at 3:50 pm

    HIDUP GENERASI PWMD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

  4. August 8, 2009 at 1:27 pm

    Salam kak

    sy masuk clan Hj Md. Saman.. Cucu ke berapa tu tak pasti sgt..Salam perkenalan..MOga dapat bertemu hari raya nanti..Kalau sy ada data, insyaAllah sy fowardkan kat akak..blh la tlg kt mana..

  5. azataq
    August 10, 2009 at 1:43 am

    Sib bek mak glemer…turun sekali ngan anak kat depan tuh…..kekeke

  6. August 31, 2009 at 2:28 pm

    wah ramai btul generasi kita..sedar x sedar ja..haha..salam perkenalan semua..=)

  7. September 1, 2009 at 1:29 pm

    tahniah kerana telah berjaya menganjurkan perjumpaan PWMD atleast kita leh kenal keturunan kita… akak pun dari haji mohd arshad cucu puteh / osman. baru tau jer… salam perkenalan kepada semua saudara saudara ku yg jauh mahu pun dekat….

  8. ans78
    September 2, 2009 at 9:56 pm

    Wah ramai sedara mara jumpa kat sini nampaknya. Katanya ada seorang lecturer kat uitm (adik beradik kita la gak) yang akan buatkan website khas utk PWMD. Bagus lah.. lepas ni kita semua boleh la update perkembangan terbaru semua kan..

  9. September 3, 2009 at 10:33 am

    bagus la kalau ada website khas utk PWMD.. latest update search kat web jer… pas ni dari nama boleh tengok gambaq lak… best la…

  10. ans78
    September 3, 2009 at 8:41 pm

    betul tu.. hopefully web tu dapat disiapkan cepat la sementara semua org tgh excited ni.

  11. September 29, 2009 at 2:53 pm

    selamat hari raya aidil fitri buat semua warga PWMD semoga siratulrahim antara kita akan terus berkekalan…. ameennnn…

  12. hazwan
    January 11, 2010 at 12:06 am

    salam,kak.
    sy msuk generasi mat jahaya ank penghulu wan mohd desa.generasi ke 6 cm2 la
    sy nk tau,bole x akak send slide presentation kat sy?
    sy nk tau lbh lnjut tntg asal usul kturunan penghulu wan mohd desa

  13. Abd Rahim Bidi
    July 19, 2010 at 12:01 pm

    Saya adalah dari keturunan sebelah Hj Md Arif. Saya cucu kepada Hj Arifin Jusoh dan Tok Nah (tak tahu nama penuh)
    Jadi saya amat teringin sekali nak tengok carta penuh susur galur tersebut

  14. anak pakteh
    July 30, 2010 at 3:23 am

    sya x berapa knal gan keluarga belah arwah ayah (abu bakar) hanya kenal pak tam sya je! Kalu leh sya nak jupe sape abg @ kak arwah ayah sya!

  15. rahana
    July 31, 2010 at 12:00 am

    saya adalah anak kepada mahmud bin md isa.

  16. No name
    September 3, 2010 at 4:51 am

    Mencari info tentang abu bakar bin othman

  17. fadhil bin ahmad
    September 10, 2010 at 4:03 pm

    Saya Fadhil bin haji ahmad bin che wan@ wan senawi bin haji Mat Ali bin Penghulu Mat Desa..
    kalau ada perjumpaan seterusnya boleh la contact saya dan kalau ada apa2 info boleh beritahu..
    alamat rumah: no 99 jalan 28 desa jaya kepong 52100 kuala lumpur..
    no tel:012-6367174

  18. Hj Mohd Fathi Bin Hj Abdul Rahman
    October 25, 2010 at 5:13 pm

    Pengenalan:saya Hj Mohd Fathi Bin Hj Abdul Rahman Bin Hj Othman/Isteri Hjh Wan Zainab Bt Pengulu Wan Mohd Arshad Bin Pengulu Wan Mohd Desa.
    Saya ingin ucap terima kasih dan tahniah kerana dapat mengujudkan Blog PWMD sebagai asas talian ikatan mengakrapkan kembali rantaian anak cucu keluarga PWMD.Saya di fahamkan Tok kita Dato’Penghulu Wan Mohd Desa (PWMD)bukan lah calang calang orang beliau merupakan seorang Jeneral Perang mengepalai tentera hulubalang Negeri Kedah dengan titah Baginda Sultan Kedah Darulaman menentang Tentera Thai dari di takluki oleh mereka. sekian wassallam.

  19. zubir
    October 25, 2010 at 8:32 pm

    ayah saya pernah cerita dia keturunan mat desa

  20. December 28, 2010 at 4:17 pm

    saya generasi ke6..xengt blh sapa..ahaks..da x fan club utk facebook…sapa2 tlg buatkan..

  21. December 28, 2010 at 4:22 pm

    sya generasi ke6 kot..ahaks..
    Xda ka fan club utk facebook..hari pjmpaan hari tu sya pn hadir jgk..meriah..thnks kpd pngnjur n mc yg bckp pd hari tu,org kg 300

  22. ans78
    January 5, 2011 at 9:06 pm

    Actually memang dah ada akaun FB untuk group kita.. tak salah nama penghulu wan mohd desa or pwmd.. try search and add friends.. saya dah join

  23. February 8, 2011 at 1:32 pm

    ahaa , im there ! keratan akhbar first , yg duduk bawah sekali . right hand side ;D

  24. wan abdul rahman
    September 25, 2011 at 10:30 am

    Saya wan abdul rahman bin abdullah(anak tok su lah) berharap kita dapat mengadakan lagi perjumpaan kali ke -2 di perlis..

  25. farif
    October 11, 2011 at 4:53 pm
  26. nurul
    November 15, 2011 at 11:36 am

    Blh x masukkn susur galur semua kturunan pwmd

  27. amri zaini
    July 6, 2012 at 9:13 pm

    saya amri zaini bin hashim…bapak saya cicit kepada dato penghulu wan mohd desa…sebelah hj mohd arshad…bapak saya kini sedang sakit dan berada di hospital pulau pinang…block c tgkt 3 wad 15…semua adik beradik kita harap dapat melawat hashim bin ahmad….terima kasih

  28. wan
    September 18, 2012 at 11:43 pm

    Salam buat warga keturunan pwmd…kepada tuan tanah…bila lagi nak buat perjumpaan??? Saya amat berbesar hati kiranya tuan tanah dapat invited semua keturunan pwmd buat kali ke 2…

  29. August 10, 2014 at 11:17 pm

    Assalamualaikum semua kaum kerabat saudara mara.. saya wan abdul Rahman Abdullah (Tok Su Lah Perlis) ingin memaklumkan bahawa Ayahanda Saya Telah Kembali Kerahmatullah pada 17/12/2013 yang lalu.. Kita juga ada group di FB.. untuk saudara mara semua boleh follow di sana untuk kita kumpulkan semua kembali.. ini no hp saya 012-4858359 (WAN).. terima kasih semua..

  30. Rabi'ah Bt Abu Osman
    September 24, 2014 at 12:52 am

    Akm Wrhmtllh..anak sulung Tok Su Lah(dlm keratan akhbar di atas)menetap dikulim,kira cicit PWMDlah..tinhgal di kulim kedah.

  31. Rabi'ah Bt Abu Osman
    September 24, 2014 at 1:00 am

    Piut PWMD iaitu anak kepada Alias (anak sulung Tok Su Lah )adalah Pendakwah Bebas yg selalu berada di Slgr,Kl,Tganu.Harap dpt eratkan ukhuwwah.Bekas Su Perhubungan Pas Kedah Al Marhum Mustafa Long pun keturunan Mat Desa.Bahkan Dato Mahfuz Omar pun ada hubungkait dgn PWMD.Pengarang Kitab Tafsir Nurul Ihsan Hj Said Bin Omar Khatib pn ada sangkut paut dgn PWMD.Namun yg turun jadi pendakwah ialah anak kepada Alias Bin Abdullah(anak sulung Tok Su Lah).Apa2 harap boleh info di talian ni 0174233173

  32. Noor Rasidah Ali
    November 13, 2015 at 9:33 pm

    Assalamualaikum, saya baru tahu sy dr keturunan PWMD. Tak pasti generasi ke berapa. Saya Noor Rasidah bt Ali bin mat Aris bin lebai toha bin wan mohd desa. Dan bbrp kali berjumpa dgn tok su lah di jelempok bersama2 almarhum ayahanda sy Ali bin mat Aris & memang kenal sgt dgn anak2 tok su lah. Harap info berkenaan perjumpaan keluarga PWMD dpt diwar2kn

  33. Lita
    January 14, 2016 at 11:34 pm

    Assalammualaikum.. Saya adalah cucu arwah abdullah mohd toha

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s