Home > Family, I,Myself n Me > Rona rona kehidupan

Rona rona kehidupan

Wah.. sudah sangat lama rupanya blog ni tak diupdate.. ok.. apakah cerita yang menarik yang berlaku selepas wayang adnan sempit hingga sekarang.. hmmm

Putus Cinta

Hmm ada orang putus cinta. For me adat bercinta.. ada yang sampai ke jinjang pelamin.. banyak yang tidak.. so sedih memang lah kena sedih coz if not then you should question back.. are you really in love. but after a while we have to pick ourselves up and teruskan hidup.

I can’t understand orang yang sampai nak cederakan diri or mengganggu hidup the ex just because you could not accept the reality that the relationship is over.. helloooo LOSER nya manusia itewww.. come on la.. orang selalu kata bunga bukan sekuntum.. kumbang bukan seekor.. so perlukah menjadi physco  sampai tidak lagi menggunakan akal.

Beberapa prinsip yang aku guna pakai dalam bercinta.

1. Lebih baik kita mencintai orang yang mencintai kita.

Jangan kita je yang dok tergilakan org but dia biasa je..

2. Akal perlu sentiasa menguasai hati.

Memang kalau tgh bercinta ni semuanya indah belaka.. tapi bila bercinta tak guna akal.. maka kat sini la dok terjadi kisah termengandung, buang baby, tinggalkan ibubapa ikut cinta hati. Tolonglah.. tuhan jadikan hati untuk kita menyayangi.. tapi DIA juga ciptakan akal bagi mengawal tingkah laku dan tindakan kita.

3. Family is the most important things in yourlife

For me.. apa apa pun.. restu keluarga amatlah penting. Kalau keluarga tak suka maknanya there is something wrong with our choice. Ok maybe yang ni tak applicable kat smua org coz ada yang family menetapkan syarat yang pelik pelik dalam mencari pasangan kan.. but for me.. persetujuan keluarga (both side) perlu.. kalau kawin takde restu ni.. org kata jarang tahan lama.

Disamping restu keluarga juga.. kita ni kalau dah bercinta jangan la pulak tak reti nak dengar cakap family.. maklumlah.. semua indah belaka.. pastu bila dah kena dump.. nak cari sapa.. balik kat family gak kan nak ubat luka. I always belief..buruk atau elok mana pun kita.. our family tetap akan terima n sayang kita.. orang lain tak sure lagi.

Kesimpulannya..bercinta n putus cinta ni adat hidup. Allah telah tetakan jodah kita.. so kalau percintaan kita putus tengah jalan anggap sahaja dah bukan jodoh kita. Bersedih sekejap.. then lupakan.. Anyway aku sangatlah bersyukur kepada Allah s.w.t. kerana dipertemukan dengan my dear hubby. Rupanya break up yang dilalui kerana Allah hendak mempertemuan aku dengan dia. He really is my other half, semoga rumahtanggaku kekal hingga akhir hayat. Yang masih ralat dihati coz kami masih belum diberikan rezeki untuk mempunyai zuriat sendiri.. takpa lah.. aku percaya ite juga ketentuan Ilahi.

Main Netball

Waduh.. ni memang kisah lawak.. setelah hampir 6 tahun tak main netball tetiba pada jam 4.30 petang dapat call dari Lin minta tolong turun main netball coz BEA tak cukup player.. First reaction is.. hah! bolehkah aku lompat lagi? hehehe dengan berat badan yang bertambah memang la itu persoalan mula.

Dan yang paling lawaknya bila bagitau kat dear hubby kata nak pi main netball petang ni.. soalan yang dia tanya is “Boleh ke awak nak lompat?” hahahaha gelak besar aku bila dia tanya coz the same question pop in my mind bila Lin ajak main.

Anyway.. petang tu pergi la turun main kat stadium presint 14 (ke 15 tah la tak sure tapi yang dekat ngan imigresen tu la). Pastu warm up serba sedikit then terus main.. nasib baik la main 7 – 2 – 7 so masih boleh bernafas la.. tapi second half dah rasa nak pingsan.. ;p

Right after the first game rehat 5 minit terus sambung 2nd game.. haruslah 1st half aku tak masuk.. coz semput ooo. Then 2nd half masuk la main kembali.. tapi tula.. ada ka pi amik position GA.. selapa bermain netball dari sekolah rendah sampai sekarang.. nila firt time dalam match aku main position shooter.. dan pastinya lah tak masuk pun bola yang sampai ke gol.. hahaha sorry ye BEA.

Kitaorang kalah bergaya.. hehehe sebabnya taklah kalah teruk.. 2-1 pastu 4-0 kot. Kalah bergaya coz player semua ok.. cuma BEA takde org oleh jadi shooter.. so bila bola sampai ke D.. tak leh nak finish. Takpe.. lepas ni kalau BEA train shooter.. sure menang la main lepas ni..

But kesimpulan dari kisah netball ini.. aku sebenarnya dah sangatlah tak cukup stamina, aku dah tak leh melompat dengan tinggi lagi (berat dah!! ;p) dan aku memang LANSUNG takde bakat nak jadi shooter..

Cuti CNY

Cuti CNY hari tu.. aku balik KB.. diikuti oleh family aku seisi keluarga (mama,ayah,azrul,atul,timah,juraidi,nan,aqil & aqmal) sangatlah penantnya kerana balik ngan kereta.. jalan masa ke KB tak lah jem sangat coz kami bertolak balik dalam jam 4 ptg.. masa tu org kat opis lagi so tak la banyak kereta sangat.

Tapi dah memang perjalanan KL – KB tu sangatlah jauh.. maka kat kul 1 ke 2 pg ke baru la sampai ke KB. Si Juraidi dah kata.. tak mau dah pi kelantan.. jauh tak seronok.. hahaha.. itulah juga perasaan aku first time balik sana.. now dah biasa.. dan yang paling penting.. now aku balik naik flight je.. cepat dan senang.

Balik kelantan.. dengan family aku.. maka dengan gembiranya boleh pi jalan jalan.. sebab kalau setakat hubby n me je.. hmm dok terperuk kat rumah je la. Pi Wakaf Che Yeh 2 – 3 kali gak.. pastu pi PCB, pi berkelah di Jeram Pasu, pi cari tibeng/tijah/lokan kat Tok Bali.. wah sangat gumbira.

Kesimpulan dari kisah ni pulak.. barang kat kelantan tak murah lah.. kalau tudung n lain lain tu.. baik la pi neli kat jalan TAR.. kedai Muaz tu jauh lai murah dari harga di wakaf che yeh tu. Tapi kalau bab makanan memang kat kelantan heaven makanan murah terutama kuih kuihnya.

Ok itu je rasanya major event yang worth mentioning.. oh lagi satu.. incik juraidi dah selamat pi kerja kat Viet Nam.. maka adinda ku pun asyik la sakt kepala n tak lalu makan windu kat hubby.. (hahaha gelak ku tanpa simpati. boleh? ;p)

Categories: Family, I,Myself n Me
  1. azataq
    March 12, 2010 at 1:10 am

    uisk..psl temah tu..sekarang tgh hot dikotok oleh abg kandung dia dan akak ipaq dia…hahahaha…bulih jugak kah??

  2. March 16, 2010 at 1:20 pm

    huhu, kalaulah dapat main netball jugak..

  3. ans78
    March 19, 2010 at 12:25 am

    Ul .. main jangan tak main.. hahaha..

  4. kakyang
    April 9, 2010 at 12:01 am

    ampess…dok ngutuk den ropa2nye…cene tak penin pala….dpt keja pelik2..pehtu bos yg lagiiiiiiiii pelik….haru biru jadi nye

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s