Home > I,Myself n Me > Kes Remaja di tembak polis..

Kes Remaja di tembak polis..

Membaca kes remaja berusia 15 tahun (Aminurashid) yang ditembak mati oleh polis dan kekecohan yang ditimbulkan.. aku terpanggil untuk memberi komen.

Aku tak setuju polis dipersalahkan. Memang sedih apabila seorang yang dilihat sebagai tidak bersalah atau merbahaya mati ditembak oleh polis.. tapi dalam kes ini aku tidak nampak kesalahan itu di pihak polis. Andai kata remaja itu ahli keluarga aku pun.. aku tidak akan menyalahkan pihak polis 100%.

Reason being :

  • Kenapa budak berusia 15 tahun memandu kereta di tgh malam (3 pagi). Budak 15 tahun masih bersekolah.. bukan sesuatu yang normal utk seorang budak sekolah masih tidak tidur (bukan study) dan berada di luar rumah bersama rakan dini hari begitu.
  • Usia 15 tahun.. pastilah budak itu tiada lesen memandu. Setiap pemandu yang berlesen tahu.. lari dari sekatan polis boleh menyebabkan anda di tembak..  ini kita belajar masa ujian untuk mengambil lesen memandu.
  • Dari pembacaan.. katanya pihak polis telah pun melepaskan tembakan amaran (kena tayar) dan tayar pancit.. kalau setakat takde lesen kenapa sanggup lari begitu sekali..
  • Setakat tak berlesen.. kena saman je pastu kakak dia yang merupakan tuan punya kereta tu kena pi amik kereta kat balai.. so actually dia takut kat polis ke.. dia takut kakak dia bising pasal kereta kena tahan.. fikir la sendiri kan.
  • Argument kata polis pun kalau nak tembak tgk la dulu orang.. cuba korang pikir..

PERTAMA dalam kecemasan mengejar suspek ada masa ke nak stop dan bertanya dulu.. kalau suspek tu memang penjenayah.. mati free je polis tu kan.

KEDUA kalau pun polis nampak yang memandu kereta tu remaja.. apa.. zaman sekarang takde ke remaja yang jadi penjenayah (not to say that kid is) tapi secara umumnya memang adakan penjenayah yang budak budak lagi..

Ini pandangan aku la.. jangan cepat melatah bila sesuatu macam ni terjadi. Pengalaman keluarga aku dengan adik aku lebih kurang macam ni cuma taklah adik aku tu kena tembak or what everkan.. Cuma pada aku kalau budak tu tak bermasalah dia tak akan keluar rumah dinihari, bawa kereta tanpa lesen. Dulu adik aku mcm tu.. pesan aku kat dia kalau ko kena saman polis.. aku tak nak jamin .. tapi dia tak pernah lari dari sekatan polis.. dia buat berani  je sebab salah dia takde lesen bukannya ada salah lain.. alhamdullilah takde la pulak kena apa – apa ngan polis.

Actually I’m not a big fan of policeman either.. sebab pengalaman aku dengan polis is mix.. ada yang bagus.. ada gak yang sibuk mencari “makan”. Tapi apa aku dalam kes ni.. polis taklah salah…

Categories: I,Myself n Me
  1. azataq
    May 7, 2010 at 10:59 am

    saya masih tidak suka polis…kalaupun tau polis tu x salah…saya hanya diam….tp saya tetap x suka polis….

  2. ans78
    May 15, 2010 at 12:06 am

    tak suka polis jugak!!! ;p

  3. khairudeen
    September 16, 2013 at 12:11 pm

    pada aku polis salah .. tiada masalah begini jika polis cuma mengambil no.flat kenderaan .. tiada susah bukan ? kenapa takut ? kereta tu pakai number flat palsu ? ye memang kadang2 penjenayah menguna no.flat palsu .. pertanyaan saya .. dalam hal sebegini kita jgn bertindak melulu kerna kesan buruk lebih tinggi dari kesan baik .. seperti jadi kes sebegini .. jangan lah kita sama kan keberanian budak dengan keberanian kita .. budak kita acah saja pun sudah takut dan mengelabah ini kan pula dikejar polis .. cuba anda fhmkan sedikit perasaan budak bila dalam situasi sebegitu .. jgn kita memandang disebelah pihak sahaja .. bila peluru dilepaskan mana tak takut budak tu .. siapa yang salah akan merasa takut .. siapa benar dia berani .. jadi keseluruhan dari kisah ini .. pada aku polis salah .. tiada masalah kalau diambil no.flat kenderaan saja bukan ..? tiada alasan untuk polis melepaskan tembakan selagi musuh tidak menyerang ..

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s