Home > I,Myself n Me > PERKEM V 2010

PERKEM V 2010

Yeay!!! Iols telah selesai membuat pembentangan di seminar ekonomi kebangsaan di PD dan masuk prosiding  as required by UKM. Sekarang ni tinggal membuat kertas ilmiah dan pada 8hb nov nanti exam paper fiqh. After all that maka tamatlah perjalanan hidup iols sebagai seorang masters student. Harapnya semua berjalan lancar dan pada 2 Mei 2011 iols akan melapurkan diri kembali berkhidmat untuk negara.. jabatan mana tak tahu lagi.. tapi kalau kena balik MOF pun iols ok je.

 

Kisah di PERKEM.. ke sana nek kereta dgn norsiah.. kami kena bentang paper onteh second day sesi pagi.. jumaat malam tu tidur lewat coz iols find out that there is a major mistake in my paper tapinya.. awat tah penilai yang baca paper tu tak tegur. So iols buat pembetulan bagai n tidur kul 2 pagi.. tapi nursiah lagi dasyat coz she also pun find out yg her paper got some mistake yg tak ditegur pun oleh penilai.. kesian dia tidur kul 5.30 pagi dok betulkan slide dia. But the thing is.. paper tu dah pun di prosidingkan.. so mcm mana tu.. ingatkan after the seminar kita kena baiki paper then baru masuk prosiding.. rupanya tidak.. tapi tak pa la secara teknikalnya aku dah memenuhi syarat n… I also know where I did wrong n betulkan dah masa presentation so tak lah kena tanya soalan coz kebetulan jugak my finding sama dgn presenter after me from USM.

Secara keseluruhan semua ok cuma aku tak setuju dgn beberapa conclusion yg dilakukan oleh para pengkaji ni. Memanglah ekonomi kita ada andaian status peribus n every kajian is limited bukan menyeluruh.. tetapi lepas kajian dibuat.. mereka membuat kesimpulan yang terlalu menyeluruh dan yang iols tak berapa berkenan is.. semua pun KERAJAAN salah.. pegawai kerajaan silap buat dasar.

Salah satu finding yang iols tak berkenan ialah.. kerajaan over ambitious berkenaan jalur lebar n internet.

  • Katanya (pembentang tu la) rakyat kita belum semua celik IT jadi aplikasi e-kerajaan tu membazir shj kerana bukan semua rakyat tahu guna n bukan semua rakyat ada akses.
  • Katanya lagi kita terlalu vendor driven dan kerajaan syok sendiri buat web site. Masa buat tu tak tanya dulu pengguna nak apa n user acceptence test takde.
  • Katanya lagi bila susah sangat guna e sistem tu org akan kembali guna kaedah borang n rugi je belanja kerajaan jlnkan kedua dua sistem (paper n paperless) secara serentak.
  • Maka kesimpulannya.. kerajaan sepatutnya pastikan rakyat dah celik IT lebih baik guna duit tu utk educate rakyat tak payah la belanja besar besar untuk benda yang penggunaannya hanya 40%

OK apa komen korang??

As for me,

  • benar.. rakyat kita belum semua celik IT,
  • benar.. sistem e (contohnya e-filing) agak mengelirukan
  • benar.. kerajaan ambitious dalam penggunaan teknologi..

Tapi..

  • Apakah kita perlu tunggu sampai semua rakyat di Malaysia ni celik IT baru nak start buat sistem e-kerajaan?
  • Bukankah sistem e-filing dah dimudahkan selepas tahun pertama.. maknanya ada interaksi antara pengguna utk memperbaiki web
  • Bodoh sangatkah pegawai kerajaan sampai tak buat user acceptance test.. apa pegawai kerajaan ni takpi belajar ke.. ingat kami ni tak tahukah sebelum buat sesuatu kaji dulu demand nya n yang penting apakah ia akan memberi manfaat kepada Malaysia.. Malaysia being.. rakyat biasa, para peniaga, org kampung, org kaya dan semua benda hidup dalam negara Malaysia. Bukan tgk one side shj.
  • educate rakyat??? bukankah pelajaran komputer dah dideahkan pada budak sekolah semua.. yang dah tua tua ni pi la amik inisiatif belajar.. bonda iols yng dah 60 thn tu pun belajar guna komputer n internet coz untuk senang berhubung dgn anak anak.

Itu baru satu paper yang iols tak setuju.. ada banyak lagi.. bukanlah iols kata semua dasar yg kerajaan buat ni betul.. ada jugak yang tak betulnya.. tapi janganlah bila cakap tu.. asyik nak hentam kerajaan.. macam pegawai kerajaan ni buat kerja tak guna otak.. kami pun ada ijazah jugak.. n even ramai juga ada pHD so jangan pandang rendah sangat ye…

Oklah.. ter emo pulak.. anyway apa apa pun.. iols sangat bersyukur kerana satu syarat dah dioenuhi utk iols dapat masters degree..

 

Categories: I,Myself n Me
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s