Home > Family > Cherrylicious ….

Cherrylicious ….

Owh wow lamanya tak menulis di sini.. bukan tak nak menulis tapi tah la.. asyik bertangguh.. n betul lah kata pepatah

Bertangguh itu pencuri masa

Anyway kisah part 1 ni citer pasal Cherrylicious (http://cherrycuppies.blogspot.com/) iaitu business cupcake my dear brother n his wife (or should it be the other way around.. my SIL n my borther… hmmm )

Anyway they start their business dengan menjual cupcake di pasar malam di area Kampar. Cita – cita awalnya nak terus buka kedai jual barang barang kek n also cupcake tapi I’ve talked them out of it.. biasa la.. my say goes in this household.. hahahah (gelak jahat)

Tak lah.. bukan aku tak bagi buka kedai tu but for me kena start dari bawah.. antara sebabnya

  1. Supaya kita tau managing business ni sukar – specially nak asingkan modal n untung dll
  2. Kitaorang ni bukan dari golongan yang berada.. nak kumpul 1K pun amik masa 2 – 3 bulan kalau nak buka kedai eventhough its small perlu sekurang – kurang nya 10K .. pikir sendiri la kan
  3. Aku tgk area situ memang ada potensi but.. kita kena bagi orang kenal kita dulu.. then after demand dah ok baru la go big
  4. last but really not least – aku nak depa try dulu menang tangan dak nak berniaga lagi pastu nak jaga 2 orang hero yang sangatlah tak dok diam itu

so after few discussion depa setuju la start dengan pasar malam dan of course tempahan net dan tempahan org sekitar untuk majlis dan sebagainya. Alhamdullilah business depa agak ok.. biasa la baru start orang tak kenai lagi..

ada gak adengan lawak yang depa citer.. for example masa kat pasar malam malim nawar ader sorang pak cik ni.. kate.. ” buat ape makan cake.. idak kenyang..” hehe biasa la jual kat area kampung (pekan kecil) orang tua bukannya suka makan cake.. deme suka makan nasi je.. tapi takpe itu dugaan orang meniaga kan

Sekarang ni  business depa berjalan baik lah.. belum la sampai tahap 100 biji sehari pun cupcake tu.. but I believe its getting there.  Semoga business depa ni makin maju n satu hari nanti (not too long I think) impian adik aku nak buka kedai sendiri jadi nyata.

Pesan aku pada depa…  Kalau kita betul betul bersungguh dalam sesuatu.. Insyaallah pasti berjaya.. jangan lupa minta rezeki dariNYA .

To my SIL & brother.. semoga maju jaya n jangan buli opah selalu ye.. sian opah penat jaga cucu..

Categories: Family
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s