Home > I,Myself n Me > Review: Merong Mahawangsa

Review: Merong Mahawangsa

Well ini kira fresh review coz iols baru je balik dari menonton ini pilem… ok citer ni memang iols nak tgk dari last year lagi sejak di khabarkan yang KRU nak wat citer merong mahawangsa.. sebabnya iols memang suka sejarah melayu n citer KRU selalunya lain dari yang biasa (walaupun baru pilem kedua kan..)

Pastu dengan promosi yang dilakukan serta komen kengkawan dlm FB yang begitu kagum ngan citer ni.. maka iols pun tanpa berlengah lagi cuba membeli tiket.. akhirnya incik suami berjaya beli teket petang tadi maka dengan bersemangatnya kami pun pi la tgk citer ni..

Ok iols pegi memang tanpa melatakkan jangkaan yang setinggi gunung.. bukanlah nak kata pembuat pilem Malaysia ni tak bagus.. tapi iols paham.. kalu dah bajet ciput mana la bleh nak wat citer sehebat 300 kan.. (owh by the way iols rasa 300 tu citer best dgn kualiti gambar n storyline yang berfokus so its like benchmark for this movie la). So with not so high expectation; iols say not so high coz dengan komen kengkawan n reputasi KRU itself.. ada la gak jangkaan best nyer citer ni kan; maka masuk lah ke panggung 2 Alamanda.

Setelah keluar panggung, I’m like speechless for a while.. not because its so awesome ( mcm yang iols rasa bila kuar panggung lepas tgk Avatar) but because Merong Mahawangsa berjaya memenuhi jangkaan iols.. not in the good nor in the bad ways.. why iols said that.. well here are few personal opinion..

  1. The CGI is ok n boleh dikatakan hebat la jugak.. (remember the budget is not as huge as Hollywood film)
  2. Banyak sangat cerita nak diceritakan.. there’s the rome & chinese marriage, embok, lang, jali, kesum.. like come on man.. just limit it to just 1 or 2 stories.. coz bila banyak sangat citer.. story line jadi tak strong.. when iols kuar dari panggung rasa mcm APA YANG CUBA NAK DI CERITAKAN NI….
  3. Few trivia like masa Merong gaduh di goa shackles dia tercabut then in next scene its back on.. tapi ala Hollywood pun banyak buat slip mcm tu so takde menda la sgt perkara kecik mcm tu
  4. Sound terlalu kuat.. suara pencerita tu adoi mak.. iols kuar panggung penin kejap..
  5. Adengan lawan.. apasal prince rome lawan mcm ninja lawan.. siap lawan guna rotan/buluh lagi (but maybe org rome zaman tu memang lawan guna rotan… I’m not into erope history sangat so tatau)
  6. Merong memang tak bersilat kot ye?? actually kan seni silat kat negara kita ni mai mana ha??

So in my opinion.. Merong Mahawangsa berjaya memenuhi my expectation which is.. its will be quite a good movie but I’m not going to be blown away by it. But hey!! its great right.. at least it meets my expectation rather then the stupid stupid green hornet movie.. duh!! now thats a film that crush your expectation ti dust… hmmm wish I could request for a refund coz of that movie..

So guys.. go n watch this movie coz its worth it.. ;p

Categories: I,Myself n Me
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s