Home > Family > Ziarah & Umrah ..part 1

Ziarah & Umrah ..part 1

Ok 3 entri berikut ni nak cerita kisah dan pengalaman sepanjang rombongan ziarah & umrah ahli keluarga Tok Wan Hj Long seramai 24 orang.. Bermula tarikh 24 April 2011 hingga 8 Mei 2011.. part 1 ialah pengalaman bertolak & ziarah ke Yemen.

Ok pada 24 April sepatutnya flight jam 10 pagi tetapi tetiba tunda jam 5 ptg la pulak.. jadi semua org berkumpul di KLIA jam 2.30 ptg. Sebagai AJK rombongan iols sampai tepat jam 2.15 ptg di KLIA tapi itu pun ahli rombongan dah dok tipon bagai sebab depa sampai awal lagi.. hehe..

Oh ye.. sebelum story pepanjang ni senarai ahli rombongan nya :

  1. Hjh Noriah – Aunty
  2. Hj Abd Halim – Ayah Halim
  3. Hjh Latipah – Mama Pah
  4. Hj Abdullah – Ayah
  5. Hjh Maryam – Mama
  6. Anis Mardiana – iols la sapa lagi
  7. Hjh Siti Ajar – Mak Lang
  8. Hjh Zakiah – Mak Jang
  9. Mustaza – Abg Taza
  10. Mursyidah – Kak Mudah
  11. Mujahidah – Idah anak kak Mudah
  12. Hj Ab Rahman – Pak Ngah
  13. Hjh Sofiah – Mak Ngah
  14. Bukhari – Abg bukhari
  15. Farida – Ida wife bukhari
  16. Hj Ali – Pak Tue
  17. Hjh Rafiah – Mak Tue
  18. Farah – Kak ude
  19. Hjh Farizan – Kak Yan
  20. Fazinah – kak ina
  21. Nurulain – ain anak kak ina
  22. Faridah – Nyah
  23. Fatiah – te’ah anak nyah
  24. Zaini – Maksu Ani

ekceli ahli rombongan kami 28 org tapi lagi 4 org tu takde kaitan dgn Hj Long mahupun tok tijah.. 4 org lagi tu ialah saadiah (mak teh kakak ayah halim), Jamilah (mak cik milah mak mentua kak ina), Zaharah cu Nor adik mak cik milah) & Fatin (cucu pada Cu Nor).

Kami pi dgn Abir ( iols rasa tak nak rekomen la kedai ni.. tak profesional la menguruskan rombongan).. awalnya nak pi dgn Andalusia tapi tak cukup seat sebab kami 28 org.. andalusia ada 24 seats je.. tape la.. janji dapat ke sana kan..

Anyway.. flight delay sampai jam 7 ptg baru bertolak.. naik Yemenia.. dari KL – Dubai – Sana’a. Kami sampai di Sana’a dah malam dah so tak le berjalan kemana pun. Yemen ni sejuk rupanya.. walaupun padang pasir tapi mcm dok cameron highland sejuknya. teh next day kami di bawa melawat sekitar Yemen. Mulanya risau gak sebab dlm berita dok kata banyak tunjuk perasaan kat Yemen pastu ada org mati2 la plak kan.. tapi pi sana apa pun tarak.. maybe tunjuk perasaan tu tempat lain kot.. but there’s lots of tank & askar yang berkawal la..

Kat Yemen kami pi melawat masjid ke 5 terbesar di dunia.. nama ape ye masjid tu.. haha lupa nak tanya.. gambaq.. nanti di hapload kemudian.. tak banyak gambar sebab…… tunggu di part 3 utk kisah itu. Then kami pergi tengok istana ratu balqis.. ala istana yang diangkat dari tempat lain dan dipindahkan ke Yemen (atas batu dlm sekelip mata tu.. tak tau kisah nye.. hmm nanti kalu rajin iols wat entry baru pasal ni ye..)

Then ke Bab Al Yemen.. sebuah kota lama di Yemen tempat terletaknya kaabah tiruan yang dibina oleh Abrahah (kisah abrahah nak pi serang mekah musnahkan kaabah & dipatahkan oleh burung ababil tu… ada dlm Al quran kisahnya). tapi tinggal tapak je tempat tu sebab kan abrahah guna emas & batu permata bina kaabah tiruan dia tu.. of corce la kena curi habis kan..

Then mlm tu kami pi balik ke Bab al Yemen untuk bershopping.. subhanallah sangatlah murahnya barangan kat sana.. jubah baru satu RM 25.. tapi disebabkan tak tukar duit banyak so tak lah membeli sangat kat sana..

ada satu kisah menarik di Yemen.. kat sana.. org lelakinya banyak yang kembung2 pipi.. bila tanya kat tour guide kami (muhammad nama budak tu.. punya la baik & rajin sampai ain jatuh hati.. hahaha) dia kata sebab org sana dok makan sejeni daun ni.. nama apa tah daunnya.. pastu terdetik la dlm hati iols..” hmm punya la bersungguh makan daun tu sampai jadi ketumbuhan pipi pun gigih gak nak makan.. padan la ngan muka”… rupanya.. bukan ketumbuhan.. tapi depa memang kulum daun tu banyak2 sampai kebung pipi.. ayoo laaa.. iols tak dak la plak gambaq depa tu.. nanti nak gugel n upload di part gambaq.. iols try rasa daun tu.. daun tu kecik2 je mcm daun inai tu.. masuk je dlm mulut trus rasa kebas.. agaknya sebab tu la depa ni bleh kulum sampai kembung pipi.. ;p

then the next day.. kami bertolak ke Jeddah.. early in the morning.. naik Yemenia la jugak singgan di Taiz (tak turun kapal terbang pun) pastu terus ke Jeddah.. ok bersambung part 2 plak citer di Jeddah & Madinah

Categories: Family
  1. azataq
    May 9, 2011 at 8:29 pm

    sila lah update cepat part2 tu..dah mcm blog bersiri plak ha….hahaha

  2. cik tim
    May 10, 2011 at 9:04 am

    yaa..kami pon eksaited nak baca….hehehehe

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s