Home > Family > Ziarah & umrah part 2

Ziarah & umrah part 2

Sambung citer.. sampai di airport king abdul aziz Jeddah.. kami  tunggu turn lalu imigresen.. kena masuk dgn mahram masing masing.. tapi budak imigresen tu (budak pasi muda lagi kalu tak panggil pak cik le) punya la lembab wat keja.. dia sesaje buat lambat – lambat.. then after bleh masuk kena angkut beg plak.. oleh kerana iols ni AJK maka kena angkut bawak turun n pun in trolley beg suma org specially yg tak lepas lagi.. boleh.. masa ni agak tensi gak sebab.. well tak perlu la kan.. dah la beg semua org tu sangatlah beratnya.. pastu sepatutnya org Abir tu la yg angkutkan .. tapi depa wat tak peduli je.. siap nak jalan dulu tak tunggu semua org lepas.. (memang la jangan pi umrah dengan depa!!)

Kat sini pun ada kisah menarik.. keluarga pak tue lambat skali.. masa kak ude masuk budak imigresen tu wat lengai je.. bila dia tanya nama.. kak ude eja ikut jawi.. pastu budak tu dok tersegih-sengih sebab kak ude eja dlm nada marah… then kak ude kata kat dia.. “terhengkak hengkak!!” budak tu leh gelak je tak paham kak ude kata apa.. hahaha..

lepas semua dah dapat lepas n dapat beg.. time to solat.. masalahnya tempat solat wanita depa tutup plak nak basuh kapet katanya.. so end up solat je kat lorong kecik tepi tu.. punya la jahiliyah org arab ni depa tak bagi pompuan solat kat tempat lelaki.. padahal.. apa la salahnya kalau bagi ruang skit kan.. anyway solatlah kami kat ceruk tepi tu.. siap kena halau dgn polis airport sebab ada laluan org masuk situ tapi penuh org dok solat..

after solat tunggu punya tunggu.. bas pun sampai utk bawa kami ke madinah.. iols ni mati mati ingatkan dekat je jeddah dgn madinah… rupanya nek bas 5 jam.. huhuhu kematu la montot iols.. anyway as always sebagai AJK/JKA maka kena pi cup tempat plak dlm bas so that tok aunty bleh dok depan skali n dptkan strategik location for parents n pak cik mak cik.. hmmm bersungguh la iols ni pi ligan nek bas dulu..

Masa semua org naik bas.. ayahanda ngan ayah halim tak sampai lagi.. hmm ayahanda solat lambat sebab masa awai tu org len pi solat pastu suh dia jaga beg.. bila org dah habis solat tak habaq kat dia pi lepak tempat len.. dah tu lewat la dia solat.. end up depa lambat.. kenapa ayah halim lambat.. hmm tah la iols pun tak tau tunggu ayahanda iols kot.. anyway takpa sebab tempat depa iols dah chup. atas bas.. dapat makanan n air..  start nek bas.. jalan raya kat sana ok gak lebuhrayanya 3 lorong gitu.. drebar bas kali ni indonesia.. dia keja kat JB dah 10 thn so memang bleh cakap malaysia la. Mutawwif kitaorg nama ustaz Ishak.. dia ni tak sampai 1thn jadi mutawwif so tak berapa cekap sangat tapi ok la..

kami berhenti makan kat kedai tepi jln.. depa kat sana takde R&R mcm kita.. hentian just sendiri buat.. so berenti kat restoran tu.. depa bagi je makan makanan sendiri tapi order air la kat depa.. lepas makan teruskan perjalanan… sampai di Madinah dah malam tapi ada 20 minit sebelum magrib.. jadi letak beg dlm bilik dan terus siap utk ke masjid nabawi..

masa ni sejujurnya iols tak rasa apa apa pun.. penat sama kot.. iols dok sebilik ngan auty, maksu ani & kak ude.. oleh kerana kami lambat so kena tinggal la dgn aunty.. jadi iols pi dgn kak ude.. hehe dua dua org pun baru first time sampai madinah so bukannya tau nak pi mana pun.. tapi oleh kerana hotel dekat je dgn masjid maka kami belasah je.. owh hotel kami dok nama Fayroz.. berdepan dengan hilton je.. memang sangat dekat la dgn masjid. So dgn selamba je.. kak ude dgn iols ikut je org ramai.. nampak org pompuan tuju kemana.. kesitulah juga kami pi..

kat masjid ni depa sangatlah check beg pastikan tak bawa masuk tipon canggih n kamera.. tempat solat katanya bukan tempat amik gambar.. hmm suka hati koranglah.. lepas solat magrib terus lepak sampai isya’. pastu kami tgk org dok kumpul ramai ramai.. so kami pun mcm heran la.. depa nak buat apa ni.. pastu dengar kat mana tah.. ni time org pompuan masuk raudah.. erkk iols yg maha jahil ni blank.. nape nak berebut masuk raudah??.. then mai mana tah jawapan (bukan dari kak ude pun) raudah tu la salah satu tempat doa mustajab & makam rasullullah pun kat situ.. owh mcm tu ye..

then iols n kak ude pun menjalankan misi cari port yg membolehkan kitaorg masuk.. tah la agaknya memang rezeki kami & tuhan maha pendengar doa.. sekejap je kami dah dapat masuk Raudah.. then siap dapat solat kat situ lagi walaupun keadaan masa tu sangatlah berasak2.. ala ala sesi rempuhan masa pesta gitu.. lepas kami solat.. well masa ni iols feel la sebab.. mcm rahmat sangat.. iols yg jahil ni  bersama kak ude yang dua2 pun tak penah sampai sana tetiba doa dipermudahkan nak masuk raudah terus dapat masuk.. so sangatlah feel sampai nagis nagis gitu.. huhuhu memanglah kuasaNYA. anyway.. after that kitaorg pun balik ek hotel dan makan malam.. then lena.. masa dah lebih kurang kul 12 kot.

pastu kul 3.30 pgi kena bagun.. azan pertama subuh.. kalu nak solat depan kena pi awal.. so bangun mandi n pi masjid.. ekceli masjid di sangatlah chantek.. setakat masjid kita kat Malaysia ni.. memang tak leh lawan la.. jauh bezanya.. lepas solat subuh ada sesi masuk raudah lagi utk org pompuan.. hmm sesi masuk raudah utk org pompuan ada agak terhad.. patut la asyik berlaku sesi rempuhan je bila dibuka.. berikut ialah sesi masuk raudah utk pompuan :

  1. Lepas solat subuh dlm jam 7 pg – 10 pg
  2. lepas solat zohor dlm jam 1tgh – 2.30 ptg
  3. lepas solat isya’ dlm jam 9 mlm – 11mlm

memang kawasan raudah ni kecik je.. lebih kurang besar ruang tamu + dapur rumah iols.. tanda dia karpet dia kaler hijau.. kapet kawasan lain kaler merah.. yang rempuhannya.. sebab kawasan yg kecik tu pulak.. di buka hanya separuh je.. maklum la org arab kan diskriminasi wanita.. kawasan betul betul pintu raudah tu JANGAN harap la org pompuan nak masuk.. buka separuh side belakang je.. depan tu utk org lelaki.. dah la org lelaki boleh access kawasan tu bebila masa.. tapi insyallah.. doa tak depan pintu pun mustajab juga janji ikhlas kan..  all in all..iols berjaya masuk raudah 4 kali tapi kali ke 4 tu tak sempat solat. 2 kali dgn kak ude.. 1 kali bawa bonda.. then the last time dgn aunty. ekceli dgn aunty tu dah last day.. iols tak berniat nak masuk pun.. so tak lah berdoa dipermudahkan.. tapi sebab aunty ajak teman masuk.. so iols ikut la.. tapi tu la.. memang tanah HARAM ni kena jaga perlakuan.. masuk kali keempat ni.. disebabkan bukanlah bersungguh pun.. maka yang selama ni walaupun rempuhan iols mudah je masuk.. kali ni.. ayooo sampai lebam tangan kena tolak n tekan oleh mak arab yg iols rasa saiznya kalau lawan gusti mau the rock pun lari (ooppss.. laser plak)

owh kat madinah ni.. iols tak shopping sangat.. beli shawl kat imah & atul, jubah 2 helai kat iols, kerusi tongkat 2, jubah kat incik suami.. itu je.. yang len beli utk wan. kat sini kami ada gak buat ziarah.. pi masjid Quba (masjid pertama yg rasul bina), pi ladang kurma (sangat mahal di sini baik jangan beli.. tapi dia jamu teh n kacang pree). Kat sini juga iols jumpa papan tanda menaraik “tandas pria” iols punya la gelak.. mcm tandas tu utk org mude mude je bleh masuk.. hehe

kat sini bonda ada le membeli belah skit.. iols amik gambaq je.. then kami ke pasar kurma.. hmm kat sini iols borong tak ingat.. sebab harga almost half pada harga di ladang kurma.. dah berat beg plastik.. maka nek la balik bas.. lalu masjid qiblataein, masjid 7 (yg la ni dah tinggal 2 je), pastu back to hotel.. lalu la baqi (tanah perkuburan sahabat& isteri rasul + org 2 islam yg lain).

sepanjang di madinah ni.. masa banyak dihabiskan di masjid… niat dihati nak qatam alquran.. tapi sebabkan disoriented (maklumla tidoq pun tak cukup) surah mai’dah & surah ali imran ulang baca sampai 2 – 3 kali.. so tak berkesempatan la qatam quran.. insyallah next time lah..

tiba last day wida’ dgn rasullullah.. ayooo sangatlah sayu rasa hati.. bercucuran airmata sungguh.. iols berdoa sangat semoga ini bukan pertemuan kali terkahir dgn rasullullah.. iols doa semoga sekeluarga iols diberi rezeki utk datang semula melawat baginda.. wah.. sambil tulis ni pun bergenang airmata.. hmm dah habis semua tu.. naik bas semula utk ke mekah.. masa ni dah dlm ihram.. tak niat je la lagi.. perjalanan ke mekah takes about 5 hour jugak.. sebab ekceli dari jeddah ke mekah just 30 – 45 minit je.. tapi sebab trip kami ke madinah dulu.. anyway mekah here I come..

Categories: Family
  1. cik tim
    May 11, 2011 at 2:57 pm

    oh syahdu nya baca….kite dok bayangkan ja laa ada kat sana…bila nak dpt p pon taktau la… ~sedey~

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s