Home > Family > Ziarah & Umrah part 3

Ziarah & Umrah part 3

owh.. banyak sungguh perkara berlaku sementara nak hapdate part 3 ni ye.. hmm takpe hat ti citer pasni.. sekarang sambung citer part 3.. ziarah & umrah keluarga Tok wan Long & tok Tijah.

ok perjalanan dari madinah ke mekah ambik masa 5 jam nek bas.. miqat kat Bir Ali.. dimanakah Bir Ali.. hmm pi la tanya unkle gugel.. selepas miqat ( berihrah, niat & solat sunat umrah) maka perjalanan pun diteruskan.. well iols sangatlah runsing sebab bila dlm ihram kena jaga pantang larang kan.. ada 13 pantang larang ihram ni iaitu :

1. Menutup kepala atau sebahagian daripadanya bagi lelaki s
2. Memakai pakaian bersarung sama ada berjahit atau sebagainya bagi lelaki,
3. Menutup muka dan tapak tangan bagi wanita
4. Memakai sarung tangan
5. Memakai bau-bauan sama ada di badan atau pakaian a
6. Memakai minyak rambut di kepala atau janggut.
7. Menanggalkan rambut atau menghilangkan mana-mana bulu di anggota badan,
8. Mengerat atau memotong kuku kaki atau tangan, walaupun sebahagian sahaja daripadanya,
9. Mengerat, memebang atau mencabut segala tumbuh-tumbuhan yang sedang hidup sama ada tumbuhan itu pokok kayu ataupun rumput, milik orang ataupun bukan.
10. Memburu binatang yang halal dimakan atau membinasakannya, sama ada dengan cara membunuh, memukul, menjerat atau menangkap atau dengan apa cara yang menyakiti binatang-binatang itu,
11. Bersetubuh atau berjima’
12. Melakukan perkara-perkara pendahuluan untuk bersetubuh seperti bercium-ciuman, kerkucup-kucupan yang menaikkan nafsu syahwat
13. Akad nikah sama ada ijab atau kabul untuk diri sendiri atau mewakili orang lain.

well yang lain tu tak risau sangat.. yang risau tu part rambut.. sebabnya.. memang la rmabut ni pantang sentuh sure gugur nyer.. tapi khidmat nasihat dari kazen yg dah penah pi n mak mak sedara.. maka.. iols lansung tak buka tudung hinggalah habis umrah.. waima abik air semayang pun angkat anak tudung je.. ;p

kami singgah makan kat satu hentian ni.. ekceli mulanya berenti solat je.. pastu ahli rombongan dah bising.. tak kan takde sebotol air mineral pun dibekalkan perjalanan punya jauh.. pastu masa tu dah malam.. nak makan pukui berapa ada 2 jam lagi baru sampai mekah.. oleh itu.. makan lah iols dan ahli rombongan disitu.. iols siap makan duk bersila lagi.. hmm nanti hapdate gambaq.

then sampailah ke hotel.. nama hotel tu Rawabi Al Bustan.. jarak tak sampai 300 meter pun dgn masjidil haram. sampai je ke hotel bawak beg kecik nek ke bilik then trus turun balik utk buat umrah kali pertama… wah sangat berdebar & penat + blur.. ye la.. penat seh.. anyway kump di bahagi 2.. kump 1 geng org2 sihat & cepat dan kump 2 geng org yg lambat (iols masuk geng ni sebab ayahanda tak larat nak jln lelaju) lagi pun ye la.. first time umrah.. mutawif kena la bagi perhatian skit.. sebab tu kumpulan kami yg 43 org ni dibahagi kepada 2.

Kami bertolak ke masjid.. pastu masuk ikut pintu 79 terus ke Baitullah utl tawaf.. hmm perasaan iols masa ni?? sejujurnya tak lah teruja or whatever.. maybe sebab penat.. pastu dok belek buku panduan umrah tu.. ye la kena baca kan.. pastu nampak kaabah for the first time secara live… APAKAH perasaan?? first thing that pops into my mind is.. ” kecik je baitullah ni ye??” yup.. kata la apa korang nak kata.. but that is the first thing yg terbit dari fikiran.. then rombongan kami berjalan ke lampu hijau (tpt mula start tawaf – sebaris dgn hajar aswad tu) lepas niat tawaf dan sebagainya.. kami mula tawaf.. iols dok pegang tangan ayahanda  sebab nak pastikan dia tak tertinggal.. dia mcm tak selesa but have to sebab nanti tertinggal susah.. bonda takpe dia boleh je ikut pace ustaz ishak tu.

Masa tawaf mata dok baca buku doa.. sesambil ikut ustaz.. pastu mata dok meneliti kaabah.. “hmmm cantik jugak kain yg meliputi kaabah ni.. owh kat sini makam ibraham.. owh ni la hijir ismail.. wah.. pintu kaabah ni lawa la..” itu antara benda yg dok terpikir masa dok tawaf.. pikir skit je sebab bila baca buku tu doa banyak.. so baik berdoa pada pikir bukan2 kan… pastu habis tawaf.. kami solat sunat tawaf.. masa ni mcm dah terpecah skit.. tapi dah janji nak jumpa di lampu hijau.. so lepas solat.. menuju lampu hijau.. nak pi tempat sa’ie la.. pastu ayahanda nak buang air la pulak.. so kami decide.. kita tunggu ayahanda habis buang air baru pi buat sa’ie.. sebab kalu tak nanti dia tertinggal susah plak.. ustaz bawak la ayahanda pi toilet.. 9nak jadi citer.. ustaz ni pun agak blur so punya la jauh dia pi toilet.. jenuh gal kami tunggu ada la dlm 45 minit) pastu semua org proceed ke sa’ie.. masa ni ikut la ustaz baca apa iols ikut je..

sa’ie antara safa & marwah 500 meter.. 7 ulangan jadi 3.5 km.. wah patut la kaki iols ternagis siap dlm pusingan ke 7 tu.. sejak eksiden dulu.. mana la larat jln kaki (pakai stokin shj plak tu) lama2. anyway alhamdullilah kami berjaya siapkan umrah & terus la tahalul.. masa ni ada makcik 2 org ni.. nama makcik joyah & makcik aishah kot.. depa ni dlm kump 1 tapi dah tertinggal ke belakang.. depa kata depa ada 2 pusingan lagi so minta group kami tunggu.. kitaorg pun takde hal la.. apa salahnya tunggu semuakan.. lebih selamat tambah di tempat org ni.. pastu kami tgk cukup dah 2 depa buat.. kami suh Te’ah panggil sebab mak menakan & tok menakan pakat dah tal karat (hahaha) .. rupanya.. mak cik dua org ni sudah salah paham.. depa ingat 7 pusingan tu safa-marwah-safa = 1.. la.. patut la depa lambat siap.. maka kami pun terangkanlah.. mak cik safa-marwah = 1 then marwah-safa = 2.. jadinya makcik ni dah melakukan 11 – 12 pusingan gitu.. huhuhu sian depa.. ekceli.. iols pun tak sure kiraan ni.. so masa nak start sa’ie tu iols tanya ustaz 1 pusingan tu kira mcm mana..

mak cik2 ni pun agaknya first time dtg.. so depa pun bukan jenih yg bertanya kot.. maybe malu or maybe memang tak tau pun nak tanya apa.. sian plak.. iols ni syukur sangat sebab ahli keluarga yg lain banyak kali dah datang 7 depa tau iols first time.. pastu iols plak ambik konsep.. tak tau or tak sure tanya je.. walaupun soalan agak budus.. jadi alhamdullilah dipermudahkan urusan ;p

ok.. lepas semua org dah bertahalul.. kami decide nak tunggu solat subuh sebab masa tu pun dah pukul 3.30 pg.. subuh 4.30 so tunggu je la.. cari port depan skit boleh solat ngadap kaabah kan.. masa ni iols rasa sangat best sebab boleh solat pandang direct kaabah.. pastu habis solat snap la satu pic kaabah dgn niat nak send ke adinda imah nanti.. sure dia excited.. then kami berjalan mencari pintu 79. masa ni ayanhanda iols dah hilang.. huhuhu dia hilang start sa’ie lagi.. ye la dia kan lagi la tak larat jln jauh2.. so iols doa semoga dia berjaya cari jln balik.. pastu kami ni (dlm group ni ada bonda, pak ngah & family pak tue) pergi mencari pintu 79.. semua pun agak blur sebab penat sama kan.. so iols pun pi tanya pak cik eh abg polis yg ada kat masjid tu.. iols tanya.. where is pintu seventy nine? hahaha gilos campauq bhs.. nasib bek depa paham.. depa pun tunjuk arah je.. kami pun jln la balik..

ramai gak org berjln balik ni.. pastu lalu la jln ke hotel.. jln ni gelap skit takde lampu.. pastu org ramai.. pastu ada lak minah arab ni dok tolak tolak iols.. iols mulanya malas nak marah tetiba rasa mcm tngan dia dok dlm beg iols.. so iols pun marah la.. “hei!!” pastu dia blah buat bidi je.. iols check wallet masih ada.. “alhamdullilah” kata iols.. dia tak sempat amik wallet iols.. masa ni tangan ilos dgn air zam zam nya, selipar ayahanda nyer (iols amik selipar tu sebab kot la ayanhanda lupa dia buh mana at least tak hilang).. pastu tgn mamai penat seharian tak tidoq so tak berapa nak alert..

then nek hotel pi makan pagi.. ada nasi lemak.. pastu masa makan.. iols cari tipon sebab .. nak hantaq gambaq kaabah tadi kat adik iols kan.. punggah punya punggah… OWH rupanya penyeluk beg itu telah kebas iphone iols..!!! dan sesungguhnya.. hilang selera makan iols di kala itu mengenangkan iphone yg rege riban2 tu hilang.. pastu dgn segala info dok dlm tu.. iols pun balik bilik & nagis sekejap.. pastu gerak aunty pinjam tipon dia utk mesej adik iols.. sebab no adik tu je yg iols ingat pun.. no incik suami baru tukar so tak berapa nak hafal.

setelah inform kat adinda utk inform incik suami.. iols pun tidoq dgn hati yg keciwa & sedih sebab

1. hilang iphone
2. mengenangkan di tanah haram yg suci ni, umat islam buat keja mencuri

then dah siang skit incik suami call iols.. wah incik suami tak marah pun.. incik suami kata ” biarlah.. tumpukan perhatian beribadah je.. itu pun tujuan awak pi sana kan.. kalu tak asyik dok main phone je” hmmm thanks incik suami.. then bonda iols pesan.. “Na buat solat taubat maybe kamu pun ada buat salah ape2”. mengikut nasihat bonda.. iols pun pi masjid.. solat sunat taubat & solat hajat. Iols minta ampun atas dosa yg dilakukan.. iols pun sedar.. agaknya timbul skit riak bila guna iphone n pasti ALLAH tak suka hambaNYA yg riak kan.. takpe lah.. iols redha.. itu pengajaran & peringantanNYA pada iols.. doa iols semoga apa yg diambil digantikan dgn kebajikan yg lebih baik & bagi iols redha dgn segala ketentuanNYA. Iols jugak doa semoga dibumi suci ni tidak ada lagi org yg mencuri ni sebab memburukkan rumahNYA..

Sesungguhnya ALLAH tu maha pendengar doa.. lepas solat tu.. iols lansung tak sedih dah pasal iphone tu.. bila terpikir pun takde rasa marah/sedih or whatever.. rasa redha je.. ada suara yg kata.. hmmm takpa la iols banyak duit bleh beli baru sebab tu relax je.. seikhlas hatinya.. tak.. bukan duit .. insyallah duit boleh cari n iols tak bayak duit pun.. hutang banyak la.. tapi iols minta doa supaya ALLAh bagi iols redha dgn ujian ni.. bagi iols tumpukan pada ibadah  gantikan yg hilang dgn lebih baik.. & ALLAH maha kaya.. dia makbulkan doa iols.. memang iols rasa redha je.. sekarang ni iols guna phone samsung rege RM75 je.. tapi tak kesah pun.. maha suci ALLAH pendengar segala doa.

owh.. jadi oleh kerana itulah.. iols tak banyak gambar yg nak di upload.. sebab sebalum ni di Yemen & di Madinah iols byk amik gambaq guna iphone.. takpe.. dlm lumix pun ada gak gambaq tapi tak berapa byk la.. ;p

ok sambung citer.. mlm tu lepas solat isyak iols pi tawaf sunat.. aunty bawak.. pastu solat depan multazam (iols baru tau multazam tu kat ne lepas tanya aunty.. aunty tanya.. ustaz smlm tak bagitau ke? iols kata.. takpun dia assume suma org dah tau kot) well seperti yg iols kata la.. iols ni first time n agak jahil pasal benda ni suma.. anyway after tawaf sunat, solat & doa di multazam.. kami pi hijir ismail.. alhamdullilah dapat masuk, solat & berdoa.. kata org sini pun tempat doa mustajab.. iols doa segala yg org kirim doa tu.. pastu doa semoga aqil sembuh boleh bercakap dgn normal.. semoga aqil,aqmal & aulya (ke iols sebut yaya tah) besar jadi anak yg soleh & solehah jadi hambaNYA yg berguna. iols doa dimurahkan rezeki & kurniakan zuriat pada iols.. mcm2 lah yg di doakan.. harapnya diperkenankan olehNYA.

pastu rutin hidup kat sana mcm tu la.. bila larat lepas solat subuh & solat isyak iols akan pi buat umrah.. tapi iols dapat buat 8 kali je sebab tak berapa nak larat.. itu pun iols syukur sangat sebab ada jugak ketikanya nak bangun pun tak larat sebab sakit kaki tapi lepas doa minta kekuatan.. boleh plak iols pi buat umrah bagai.. memanglah kat sini mudah bila kita doa dipermudahkan..

selama kat sini ada 2 kali sesi ziarah.. pi ladang unta, hudaibiayah, muzium, jabal uhud, jabal rahmah, mina, arafah.. hmm yg tu sambung part 3.1 lah.. hehe anyway.. masa kat sini.. towards the end iols batuk & selsema.. sangat risau sebab bila selsema.. iols memang tak leh pi tempat tinggi apatah lagi nek kapal terbang.. tapi alhamdullilah.. dgn izinNYA iols dapat balik nek kapal terbang tanpa sebarang masalh telinga.. syukur sangat.. owh kisah balik kite citer di part 4 nanti ye.. kalau rajin la.. haha

Iols nak mintak maap la kat incik suami & adik ipaq jurai  serta rakan taulan yg lain sebab.. iols tak beli buah tangan pun kat korang suma. iols ada la beli kat Imah, atul, kak ila, kak ti, jaja & intan.. yg len tu.. iols belikan inai ngan tasbih je.. bukan kedekut tapi tah.. takde keinginan nak membeli sangat.. asyik ulang alik pi masjid je.. padahal kedai depan hotel je.. maaflah ye.. len kali insyallah kalu diberi rezeki lagi iols akan belikan ye. tak pun korang pesan je.. senang skit.. ;p

ok tunggu part 3.1 ye ;p

Categories: Family
  1. cik tim
    May 18, 2011 at 9:26 am

    waaaa…syiok nye….takpe lee chaq…takde rezeki la tu…nnt dpt rezeki yg lain yg lagi beh…oh ye…kuciwa laa aiols tak dpt gambo tersebut utk paking dalam empon aiols…takpe le…nnt cilok gambo dlm kamera kamu tu..hehehe

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s