Home > Work > SBPA scheme to be scrapped

SBPA scheme to be scrapped

Tajuk utama paper NST hari ni.. hmm reaksi iols ialah.. Baguslah at least Goverment (read : DSNTR) is brave & bold enough to admit their blunders and put a stop to it.

Iols tak penah buat entry pasal SBPA ni kan.. bukan ape.. banyak komen & idea di lontarkan di FB dan sesi perbincangan meja bulat (read : rasa, alamanda) je.. nak menulis agak malas.. but I did give my input to the correct channel (read: pegawai JPA).

Yang iols tak berapa berkenan ialah bila org mengata.. ni la kerja pitidi.. buat dasar merapu yang hanya menguntungkan pihak mereka.. tetiba yang dipersalahkan skim iols.. HELLLOOOOOO sebab nila setitik rosak susu sebelanga. Kerana beberapa org pitidi seluruh skim dipersalahkan ke.. do you mean to say sorang cikgu molest anak murid is equal to all teachers have that intention?? Sorang doktor salah bagi ubat maka semua doktor memang tak reti nak bagi ubat??

anyway.. ALhamdullilah SBPA ni dah di scrap off.. sebagai kakitangan kerajaan yang dipertanggungjawabkan untuk jaga kepentingan negara (idak le iols ni baik sangat tapi takut plak kalau diakhirat nanti tak leh jawab bila disoal adakah kamu menjalankan tanggungjawab kamu dengan amanah😦 ..) ~ Berkhidmat Untuk Negara ~ gitu.. maka ni lah view iols kenapa SBPA ni memeang satu dasar yang merapu & tak sepatutnya diumumkan :

  • Kenaikan gaji gred JUSA & Premier yang melebihi 100%
    • Dah sah sah dlm bajet speech PM kata gaji kakitangan awam yang menerima opsyen SBPA akan naik 7 – 13 % shj dia tak kata pun yang ini hanya terpakai pada gred 1 – 54 shj. Dia kata semua kakitangan awam… apakaj JUSA & Premier tu bukan kakitangan awam?
    • Sebab tu la org marah.. yang korang pepandai naikkan gaji geng ni melampau lampau tu nape.. ini menjadi isu utama kenapa benda ni di REJECT umum
  • Kedudukan kewangan
    • Defisit kita sekarang dah cukup tinggi.. hampir 50% dari OE kita adalah untuk perbelanjaan emolumen, itu baru takat gaji yang tak naik.. dengan kenaikan gaji baru tu haruslah OE lagi naik.. so di mana relevannya argument yang mengatakan kita nak kurangkan kadar defisit sedangkan dalam masa yang sama kita pi naikkan OE.
    • Jangan bagi alasan jumlah JUSA ni sikit.. JUSA di Malaysia ni ada dlm 4000 orang.. gaji depa sekarang ni (tambah elaun) paling bodo pun dlm RM 8 – 9 K sebulan.. portion emolumen depa ni yng banyak.. 10% kenaikan PAP = RM 150 tapi kalau 10% kenaikan JUSA = RM900. Budak kecik pun tau kira the implikasi
    • Yang aku peliknya.. apa MOF nyer view on this matter before it was announce?? tetiba je MOF boleh setuju dengan benda mengarut mcm ni?? ke semua sibuk dok kira dah nak buat apa dengan pertambahan gaji yang belambak tu..

Basiccally memang org reject benda ni sebab jurang gaji yang tahap maha gaban tu la kan.. anyway.. barang yg lepas jangan di kenang sebab dah dihapuskan pun kan.. hehe

cuma iols harap dlm skim ssm yang ditambah baik ni.. masukkan semula bab exit policy. sebab exit policy ni sangat bagus dalam memastikan kakitangan kerajaan bekerja dengan optimum dan tidak makan gaji buta. walaupun jumlah yang makan gaji buta ni hanya 1 dlm 10,000 tapi sebab sorang ni seluruh kakitangan akan dipandang tak efisien.

anyway.. semoga kita terus melaksanakan tugas dengan penuh tanggungjawab & sentiasa letakkan kepentingan negara melebihi kepentingan individu.

Categories: Work
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s