Home > I,Myself n Me > Stress yg tak perlu

Stress yg tak perlu

Entri kali ni lebih berbentuk luahan hati perasaan… Ni semua gara2 mencari maid nak jaga Farhan n Yaya dan bbrp isu kecil yg lain…

Punyalah banyak isu sampai diri ini yg nak relax pun jadi tak relax…

Wahai adik- adik (termasuk adik ipaq n bakal adik ipaq), andai kata la kakak korang ni tak ada.. Mcmmanalah korang ye??

Jujurnya… Korang ni LANSUNG tak reti pengurusan wang dan pikiran suka melangit sampai kengkadang chaq rasa korang ni tak berpijak dibumi nyata.

1. Apalah salahnya kalau nak berbelanja tu, sekadar yang mampu.
– nak beli mcm2 boleh, tapi simpan duit sendiri
– sebelum nak belanja.. Hutang WAJIB perlu bayar dulu.. Idak le asyik dpt call dr pemiutang
– silalah beli barang ikut yang mampu.. Lagi satu
– boleh tak kat kepala jangan masukkan elemen.. Kalu tak cukup duit bleh pinjam kat chaq or mama.. Masing2 dah besar, takde ke rasa malu menyusahkan mak lagi??

2. Bila nak plan sesuatu.. Research la sendiri.. Internetkan ada.. Korang ingat chaq ni dapat mana maklumat… Idakle pandai benor kakak kome ni.. Cari kot internet jugak. Kalau pasal hiburan, shopping pandai plak kome mencari dlm internet

3. Cuba berdikari sendiri skit.. Jangan bagi alasan tak biasa buatlah, tak tahulah.. AGAIN.. Kakak kome ni pun tak biasa buat jugak..tak tahu jugak..tapi tak plak suh org buatkan..cuba jugak sendiri.

4. Berpijak le dibumi nyata walaupun angan2 n cita2 setinggi langit.
– korang selalu kata chaq kedekut..berkira..
– memang le.. Sebab chaq rasa hidup susah dulu.. Ingat bila nak sesuatu kena simpan duit sendiri, sebab tu bila beli kereta contohnya.. Chaq beli myvi je.. Sebab murah, jimat minyak dan selesa.. Bukan tak mampu beli model lebih bagus.. Cuma benda tu TAK PERLU. Yang penting, ada kereta dan kereta tu jimat minyak dan senang sparepart.
– boleh nak berangan ada brg hebat/mewah tapi fikir dulu… Betul ke aku perlu benda ni?
– boleh nak buka bisnes atau kerja mcm2.. Tapi soal dulu.. MAMPU ke aku dari segi nak handle, risiko dsbgnya.

Chaq tahu.. Mesti korang terasa n nak kecik2 hati bila baca entri ni. Tapi ni luahan hati chaq.. Kengkadang chaq rasa penat bila TERPAKSA pikirkan untuk korang, semata2 nak bantu korang.. Tak tolong, kesian kat adik2.. Pastu dok dapat ayat2 hint dari mak ayah lagi.. Semua ni stress yang tak perlu untuk chaq.

TOLONGLAH BUCKLE UP SKIT… Dengan segala masalah perubatan yang chaq ada skrg ni.. Andai kata umur tak panjang.. Korang nak buat mcmmana? Terpaksa berdikari jugakkan.. So please, cubalah berubah…

Selama ni memang ikhlas membantu, cuma I have my own problem now and you guys are not really helping.

Janganlah plak lepas ni pakat2 lari tak dari chaq. Benda yg chaq boleh bantu n nak bantu chaq akan terus buat.. Tapi benda yg chaq diam tak cakap apa or cakap urus sendiri.. Pls buat sendiri.

Ok habis dah sesi luahan hati kat adik beradik..

Categories: I,Myself n Me
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s