Home > Family > Chemical air cond

Chemical air cond

Hari ni pi beraya rumah kak adik.. Siap request nak lunch hahaha.. Kak adik nyer masakan memang the best walaupun kengkadang tu just ikan goreng, gulai n sayur je pun.

Tapi tadi ada ayam masak kicap, gulai pisang, masak lemak udang buh belimbing buluh, sambal tumis ikan bilis petai, dan kerabu kacang botoi… Wahhhhh sangat lasat.. Makan tambah 2 kali.. Sampai sengkak perut… Hehe

Pastu pi rumah aunty coz timah tak beraya dgn aunty lg… Yg menjadi tajuk entri kali ni ialah… Otw ke rumah aunty tu.. Dpt mesej ngah ke incik suami ” pls call me, urgent” wahh cakap omputih adik ku skrg…

Bila iols call, dia boleh kata.. ” tolong check jap nama chemical yg org buat cuci condenser air cond” huh? Iols pelik la nak wat pe kot nak beli habaq jelah nak pencuci condenserkan..

Then dia cakap lg.. “yon ada kat spital ni”. Oklah iols ingatkan dia dpt kontrak cuci aircond spital kampar ke..

Lepas tu dia sambung ” kamu tak tahu ke?”
ah sudah.. Lain mcm je bunyi.. Iols pun tanya la.. Nape.. Dia jawap
“Man tertelan chemical tu, Dr nak tahu nama chemical tu, cari jap kat internet yon takde internet ni”

WHAT???!!!! Blank jap lepas dengar.. Dah la iols dok dlm kereta so cari dgn phone memang la lembab nak dibanding dgn kat rumah yg berunifi tu kan.. Iols tanyalah ” mcm mana bleh terminum plak? Teruk ke? Byk ke?”

Bleh jawapan dia” depa main kat depan, botol tu memang ada kat situ, pastu tetiba Man lari masuk bilik air buka baju pastu dok basuh mulut dgn air n kata sakit.. Tgk mulut dah hitam”

Iols tanya lagi ” yang letak racun mcm tu merta2 tu kenapa?” pastu line pun tak ok n iols pun rasa darah dah naik upstairs dah.. Maka letak dulu phone utk mencari maklumat yg diperlukan…

Memang tak membantulah sebab search pun org tak bg nama sainstifik benda tu.. Yg byk nama brand.. But ada gaklah yg kata its asidic.. So berasid lah kiranya.. Pastu iols suh incik suami call ngah bgtau setakat yg kitaorg jumpa its asid but ngah kata alkali la plak, iols tak nak call sebab SANGAT marah dan tak naklah ter membebel sebab brp kali pesan benda2 bahaya jgn letak merata, kat rumah tu budak2 ramai.. Nama pun bebudak depa main je.. Oleh kerana dia technician aircond so ikut dia lahkan..

Dah kul 5 lebih iols call balik… Tanya keadaan Man.. Hmm melecur mulut je sebab actually dia tak telan pun chemical tu.. Terpercik masuk mulut jelah kot…Alhamdulillah syukur padaMU ya ALLAH… KAU pelihara keluargaku dari musibah..

Pengajaran lah lepas ni.. Jangan le letak barang2 bahaya kat tempat yg budak2 boleh capai.. Budak2 tak sala.. Dah nama depa budak.. Surelah nak main.. Dan kitapun bukan bleh nak melangut 24jam tgk depa.. So benda2 yg boleh mendatangkan bahaya kat depa mcm racun, benda tajam, ubat, kaca dll tu.. Janganlah letak within reach.. Bukan takde stor or almari yg berkunci or even laci yg boleh disimpan benda2 mcm tu..

Jangan sebab kelalaian kita yg sekejap.. Kita nyesal seumur hidup… Peringatan untuk diri sendiri dan semua yg terlibat..

Categories: Family
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s