Review hematologi lagi

September 11, 2013 Leave a comment

Hari ni review kat hosp ampang lagi.. Tadi pi sorang je sebab malas la nak suh incik suami amik cuti lagi.. Lgpun dah sihat ni bleh je bawak keta pi sana sendiri…

Punyalah jauh kena parking keta dekat 1km kena jalan tapi janji tak kena saman ok lah kan.. Yg peliknya bila lalu kat bgn parking dlm hospital.. Nampak parking byk kosong.. Tapi guard tak kasi org masuk larking.. MOTIP???

Anyway.. Platlet 58, masih rendah.. Hmm Dr kata takmo kasi ubat lg sebab ubat akan ada side effect.. Tunggu bila dah dekat nanti.. Tapi sekarang every 2 weeks kena ulang check kat hosp ampang.. Aigooo leceh sungguh sebab bila pi sana confirm lama gila..

Hmm takpelah.. Kesihatan diri punya pasalkan..

Categories: I,Myself n Me

Tak faham

September 8, 2013 1 comment

Wah.. Kebanyakkan entry lately emosional ye.. Hmm blame it on the hormone.. Hahaha

Kali ni pasal wedding of the year adik aku la.. Sapa ke lagi.. Ni kisah nak balik ke tidak.
Kenduri di Johor confirm lah aku tak pi sebab jauh sesgt.. Tapi kenduri di perak..

Tak tahu kenapa lately.. Tak leh nak jln jauh2 (even pi KL) pun perut jadi sakit.. Keras semacam je.. Sangat tak selesa..

Ok yg menjadi isu sekarang ialah….

Seperti entry sebelum ni.. Aku TAK NAK balik… Sebab dengan keadaan mcm ni.. Rasa mcm membahayakan la plak.. But bonda suruh balik jugak jugak.. Sebab katanya mcm tak kena bila tak balik… Hmmmm

Yang mak mentua lagi lah bagus cadangan.. Suh laki aku bawak dia pi perak.. Tapi tinggal aku sensorg kat rumah kalau aku takmo balik perak.. (even utk raya haji pun dia suh laki aku tinggal aku sensorg kat rumah n suh laki aku balik kelantan) konsepnya ko tak nak balik suka hati ko la.. Tapi laki ko kena balik la kan..

Serius TAK PAHAM apa bendalah dipikiran dia.. Motip nak tinggal aku sensorg kat rumah? Kalau ada kecemasan.. Pepandai aku bawak keta sendiri ye?? Tapi bila aku kata aku pi keja bawa keta sendiri bising plak.. Hmm memang tak paham.

Tah la.. Mcm pernah ditulis sblm ni… Pada org lain yg senang nak dpt baby.. Pregnancy dah lebih 7 bln so apa nak kecoh.. Balik jelah.. Org lain jln jauh ok je.. Tapi serius aku bimbang..

Jangan le bagi nasihat “kalau memang dah rezeki akan selamat juga..” owh senangnya bercakap ye.. Takpelah… Iols buat keputusan untuk balik lah jugak kenduri ni… Tapi seikhlas hati iols berdoa tiada apa yg terjadi.. Sebab kalau apa2 terjadi.. I WILL BLAME IT ALL on mereka2 yg mendesak iols utk balik.

Ok Lea sayang.. First week of oktober kita balik kampung ye.. Lea jgn meragam ye sayang. Sekian terima kasih.

Categories: I,Myself n Me

Bertabahlah

September 7, 2013 Leave a comment

Bertabahlah anis mardiana… 2 bulan je lagi…

Perut sangat tak selesa… Tapi syukur Lea sihat je..

Ingatlah.. Dah 8 tahun ko tunggu utk rasa perasaan ni.. Jadi no complaint ok… Tahan je walaupun rasa tak selesa…

Remember semua kekecewaan setiap bulan bila period.. Jadi bertabahlah 2 bulan je lagi.. Insyallah ko bleh tgk Lea dah…

Categories: I,Myself n Me

Maid lari

September 4, 2013 Leave a comment

Pagi tadi tetiba cik siti call… Suspen la kan awat yg call pepagi.. Pastu dia kata ” chaq, nanny ni pi mana?”

Iols : hah? Takde ke kat bwh?
Ct : takde.. Brg2 dia pun xde pastu pintu belakang terbuka skit

Wahhh iols dah suspen.. Bukan pe.. Lari satu hal.. Brg2 rumah satu hal…
Setelah dicheck.. SAH dia dah blah.. Tapi takde brg yg hilang…

Suspek sure pakat ngan ejen dia ni.. Tapi iols sgt bz ini hari so biaq la cik siti handle ye and tak gabra sgt sebab masih dlm waranti and amik pun dgn abg nor kan..

Balik petang/mlm ni.. Memang abg nor pun kata maid n ejen tak dpt di kesan… Bonda la kena nek tren mai nak tgk cucu2 dua org ni..

Dan skali lg aqil lah jadi peneman wan kat kg.. Siannya lah hai anak ummi yg sorang tu…

Categories: Family

Selamat Hari MERDEKA ke 56

August 31, 2013 Leave a comment

Tanggal 31, bulan 8, lima puluh tujuh..

Today is the 56th celebration of Malaysia Independence Day. MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!

Konon nak oi tgk bunga api.. cik siti kata start kul 10.. Beria2 lah pi sana ngan Yaya.l tunggu punya tunggu takde gak.. Bila check rupanya hari ni start kul 12, hmm dah agak dah.. Tipah tertipu uols.. So balik rumah coz mana la larat nak tunggu..l

Tadi start kul 1130 bunyi bunga api berdentum dentam.. Hmm takpelah.. Esok kalu rajin kita pi tgk ye..

Categories: I,Myself n Me

Mangkuk ayun..

August 25, 2013 6 comments

Ha. Kalau tgk tajuk posting pun tau, ni sesi nak amuk lagi skali..

Ditujukan kepada sapalah lagi mangkuk ayun dalam family haku kalau tak adik pada Siti.. (tak kuasa nak ngaku adik sendiri ok)

Hidup kalau tak menyusahkan orang memang tak sah.. Tapi mangkuk ayun ni tak pernah rsa dia menyusahkan orang.. Bercakap tak jejak bumi ok.. Dia lah yg paling hebat dan pandai dlm dunia ni, apa org cakap tak nak dengar sebab kononnya dia dah pikir panjang dah.. Dah bajet semua.. Dan family memang tak paham dia n suka pandang rendah dia..

Meh sini aku nak ungkit semua kebodohan dan kebanganggan ko tu mangkuk ayun…

1. Orang bagi ko kerja memang la gaji hari, tapi bukan ada kerja sgt pun so lebih kurang pi goyang kaki je… Tapi ko MENIPU pastu memalukan aku… Sikit pun ko tak pikir tindakan aku ni memalukan n menyusahkan org kan!

2. Orang kata motor tu bawa balik jangan biar… Ko menjwb pandai sgt.. Sudahnya motor kena curi habis tinggal rangka je.. Dlm kepala hotak ko tu tak pikir pun, duit beli motor tu sekupang pun ko tak bg.. Dah tu kot abg ko bleh la jugak guna motor tu..

3. Org kata tak payah beli kereta lagi tak mampunya.. N kalau nak beli pun beli je BLM murah n keta baru.. Tapi ko kan suka mengebat ian mangkuk ayun.. So beli la gen 2 yg dah make up bagai.. Ha.. Pastu tu dok perabih ribu2 kena pebaik.. Monthly payment pun dok sangkut sebab tak mampu… TAPI ko la yang PANDAI sangatkan.. Kononnya dah kira n pikir panjang dan mampu nak tanggung semua.. PASTU ko sibuk meminjam duit family.. Punya la muka TEMBOK, dah kerja pun menyusahkan mak ayah yg dah pencen lagi

3. Pastu kerja dgn tah company apa tah.. Siap tak amik gaji sebab konon tolong bos.. Duit komisen pun tak amik.. Bagi bos simpan.. PERCAYA sgt kat org lain pada keluarga sendiri. Bila org nasihat kata family tak paham… Dah terkena masa nak tunang lg 2 hari baru dapat duit.. Itu pun TAK SEDAR2 lagi… MANUSIA BODOH tera mana ko ni mangkuk ayun oiii… Ko je rasa ko pandai..

4. Nak kawin duit takde, bila org tanya nak amuk… Biadap sungguh dgn mak ayah. Pastu bleh plak sms tak jadi kawin.. Pastu selang 2 hari jadi plak.. APA ko ingat kenduri kawin mcm buat open house! Pastu bila org tanya mana dpt duit jwb dengan biadap… “Nak buat ke tak?”. Ikut hati aku.. Ko pi jelah kawin kat siam pun.. Ada aku peduli!!!

5. Dan yg terbaru yang menyebabkan aku dah malas nak layan ko adalah bila pinjam kereta JANJI nak pulangkan ahad.. Tapi tetiba tangguh plak… Yang aku angin ialah sebab ko lansung tak call bgtau kata nak tangguh.. Aku plak yg call tanya mana tak sampai2 lg… BODOH tak bettanggungjwb.. Tak reti2 nak call bila menyusahkan org.. Nak kata mak bapak tak ajar.. Takde maknanya sebab adik beradik lain reti bahasa je.. Ko tu je yang BANGANG mangkuk ayun. Ni dgn pas kerja aku dlm kereta, kereta takde sticker… Eiiiiii menyusahkan betul.

Banyak lagi benda BANGANG yg ko buat tapi kalau ungkit semua.. Haruslah mencecah ratusan nombornya.. Dan tak kuasa aku nak buang masa berharga aku dan level stress aku untuk mabgkuk ayun mcm ko kan!!!

Dah la… Aku dah GIVE UP dgn ko.. Dengan rasminya.. Aku tak jadi nak buat kenduri kesyukuran sebelum bersalin. Lepas bersalin je nanti aqiqah n kesyukuran skali. So setakat sponsor cenderamata je ye… Itu sebab aku dah JANJI dan aku tak pernah diajar oleh mak bapak aku untuk mungkir janji.

Ok dah puas hati… Erkk pada yg nak sampaikan kat mak bonda.. Silalah.. Iols dah tak leh tolerate mangkuk ayun ni.. Dan .. Ya 5/10, iols tak balik.. Buat apa menyusahkan diri untuk mangkuk ayun yang tak pikir org tu.

Categories: Family

Chemical air cond

August 17, 2013 Leave a comment

Hari ni pi beraya rumah kak adik.. Siap request nak lunch hahaha.. Kak adik nyer masakan memang the best walaupun kengkadang tu just ikan goreng, gulai n sayur je pun.

Tapi tadi ada ayam masak kicap, gulai pisang, masak lemak udang buh belimbing buluh, sambal tumis ikan bilis petai, dan kerabu kacang botoi… Wahhhhh sangat lasat.. Makan tambah 2 kali.. Sampai sengkak perut… Hehe

Pastu pi rumah aunty coz timah tak beraya dgn aunty lg… Yg menjadi tajuk entri kali ni ialah… Otw ke rumah aunty tu.. Dpt mesej ngah ke incik suami ” pls call me, urgent” wahh cakap omputih adik ku skrg…

Bila iols call, dia boleh kata.. ” tolong check jap nama chemical yg org buat cuci condenser air cond” huh? Iols pelik la nak wat pe kot nak beli habaq jelah nak pencuci condenserkan..

Then dia cakap lg.. “yon ada kat spital ni”. Oklah iols ingatkan dia dpt kontrak cuci aircond spital kampar ke..

Lepas tu dia sambung ” kamu tak tahu ke?”
ah sudah.. Lain mcm je bunyi.. Iols pun tanya la.. Nape.. Dia jawap
“Man tertelan chemical tu, Dr nak tahu nama chemical tu, cari jap kat internet yon takde internet ni”

WHAT???!!!! Blank jap lepas dengar.. Dah la iols dok dlm kereta so cari dgn phone memang la lembab nak dibanding dgn kat rumah yg berunifi tu kan.. Iols tanyalah ” mcm mana bleh terminum plak? Teruk ke? Byk ke?”

Bleh jawapan dia” depa main kat depan, botol tu memang ada kat situ, pastu tetiba Man lari masuk bilik air buka baju pastu dok basuh mulut dgn air n kata sakit.. Tgk mulut dah hitam”

Iols tanya lagi ” yang letak racun mcm tu merta2 tu kenapa?” pastu line pun tak ok n iols pun rasa darah dah naik upstairs dah.. Maka letak dulu phone utk mencari maklumat yg diperlukan…

Memang tak membantulah sebab search pun org tak bg nama sainstifik benda tu.. Yg byk nama brand.. But ada gaklah yg kata its asidic.. So berasid lah kiranya.. Pastu iols suh incik suami call ngah bgtau setakat yg kitaorg jumpa its asid but ngah kata alkali la plak, iols tak nak call sebab SANGAT marah dan tak naklah ter membebel sebab brp kali pesan benda2 bahaya jgn letak merata, kat rumah tu budak2 ramai.. Nama pun bebudak depa main je.. Oleh kerana dia technician aircond so ikut dia lahkan..

Dah kul 5 lebih iols call balik… Tanya keadaan Man.. Hmm melecur mulut je sebab actually dia tak telan pun chemical tu.. Terpercik masuk mulut jelah kot…Alhamdulillah syukur padaMU ya ALLAH… KAU pelihara keluargaku dari musibah..

Pengajaran lah lepas ni.. Jangan le letak barang2 bahaya kat tempat yg budak2 boleh capai.. Budak2 tak sala.. Dah nama depa budak.. Surelah nak main.. Dan kitapun bukan bleh nak melangut 24jam tgk depa.. So benda2 yg boleh mendatangkan bahaya kat depa mcm racun, benda tajam, ubat, kaca dll tu.. Janganlah letak within reach.. Bukan takde stor or almari yg berkunci or even laci yg boleh disimpan benda2 mcm tu..

Jangan sebab kelalaian kita yg sekejap.. Kita nyesal seumur hidup… Peringatan untuk diri sendiri dan semua yg terlibat..

Categories: Family