Home > Family > My lovely princess Lea

My lovely princess Lea

Its been almost 4 months that I safely delivered my lovely princess. Alhamdulillah berkat doa semua orang, segalanya berjalan dengan lancar. Lets recap kisah delivery Lea…

Last entry Ummi doa semoga Lea lahir cepatkan..

4th November 2013

Appoitment ummi di klinik hematologi & O&G hosp Ampang. as usual ke hemato dulu sebab situ kena puasa.. pergi ke hosp dgn incik suami coz iols dah tak larat nak bawak keta so request incik suami cuti je la utk bawa iols, pastu aunty pun datang jugak sendiri, terima kasih tok aunty sebab risaukan iols ni🙂. Reading platlet at hemato is at 80.. hemato kata boleh je kalau nak operate they will prepare platlet kalau diperlukan utk transfusion masa operate. So iols dah mcm gumbira je sebab boleh la operate .. then Dr Hemato kata lagi.. tanya dgn Dr Anesthetic boleh tak nak proceed dgn operation. hehehe.. iols dah suka je sebab memang diri sendiri dah decide nak operate instead of bersalin normal.

next ke O&G plak.. strandard procedure tekanan darah, urine etc.. memang BP asyik tinggi je.. 3 kali amik still tinggi so iols decide pi makan dulu then amik lagi.. kali ke 4 amik ok dah bacaannya.. then masuk jumpa Dr.. Dr tanya “puan nak operate tak?”.. heh opcoz la iols jawab “nak”.. then Dr bagi penerangan panjang lebar tentang risiko operate & bersalin normal ni. Yang iols paham ialah :

  • Bersalin normal : risiko lebih kepada baby. kalau ibu tak larat nanti kena operate gak
  • Bersalin operate : risiko lebih kepada ibu sebab belah perut bagai, tapi baby ok

so.. seperti yg semua maklum.. mestilah operate menjadi pilihan sebabnya :

  1. Baby tak berisiko – iols tak kesah jadi apa pun kat diri ini janji baby ok.. (heh.. siap pesan kat incik suami.. just in case anything happen, besarkan baby dgn baik, jgn dpt anak baru princess iols ni diabaikan :p)
  2. Kalau amik bersalin biasa pun satgi tak larat depa operate gak.. masa tu lagi tak best sebab tak jadi planned labor so lebih tinggi risiko to both baby n me.
  3. BP dok tinggi so merbahaya
  4. Iols nak bersalin pada 6 Nov .. nak bagi sama birthday princess dgn opah

 

habis penerangan Dr tu.. tetiba dia kata.. ” puan masuk wad ye hari ni sebabkita nak observe.. BP tinggi”.. iols pun.. huh? ok nasib baiklah beg baby n beg ummi memang sentiasa dok ready dlm kereta dah sejak 32 weeks lg. So iols pun sms kat bos bgtau tak dapat masuk opis petang ni sebab kena admit (.. dah bgtau kat bos sure Dr hemato bg MC hari ni but dia suh masuk opis jugak.. ha. skali kena admit wad hehe tak payah la masuk opis :p)

pastu masulah dlm wad.. kelas 2 sebab kat hosp ampang kelas 1 hanya utk klinik hemato katanya.. walaupun iols patients hemato gak.. but since yg admit ni O&G maka tak leh la nak masuk kelas 1.. hmm tak kesahlah kan. pastu doklah iols kat dlm wad tu.. petang tu dlm kul 3 Dr buat round.. kali ni Dr lain.. ada 2 Dr pastu salah sorang dari Dr tu kata

Dr : “puan nak operate kan? ok kita schedule hari rabu” then dia kata kat Houseman dia.. OT ada berapa kes? ada 4 ye.. hmm masukkan dia                    first case. inform Anes & hemato skali. – then Dr terus keluar bilik

Iols : (Dalam hati) huh Rabu? eh lusa ke?  – then kwn Dr tu masuk balik bilik cakap dgn patients sebelah iols.. maka iols pun tanya la

: Dr, Rabu tu lusa ke? ke Rabu minggu depan ke?

Dr : yelah lusa.. sebab esok cuti umum so staf tak ramai jadi kita plan hari Rabu senang.

Ya, Allah, agak terkujat lah jugak tapi memang lah ALLAH tu MAHA KUASA segala doa dimakbulkan.. dapat bersalin operation & paling best dapat bersalin pada tarikh birthday bonda tercinta.. makanya My princess akan jadi Birthday Present bonda tahun 2013🙂

Iols sms incik suami inform kata akan opt Rabu, then sms bonda dan MIL. esoknya tu semua family member turun KL.. hehe sempatlah order McD chicken Mcdeluxe dgn eskrem choc dia.. Thanks adinda Siti Fatimah sebab belanja iols..  makanan hosp tak sedap n takde garan (hehe BP tinggi so makanan kesihatan la kan) tapi iols makan je McD tu.. well nanti kena pantang kan🙂

 

owh sebenarnya .. ada gak komplikasi bab nak operate ni.. disebabkan platlet iols mcm rendah walaupun Dr hemato kata ok.. maka Dr anes kata nak full body bius sebab tak nak amik risiko pendarahan kalau bius separuh. Katanya kalau bius separuh kena cucuk tulang belakang.. takut salah cucuk nanti berlaku pendarahan bahaya jadi dia nak full body bius.. masalahnya kalau full body bius plak… dgn BP yg tinggi & pregnancy.. takut tak sedar balik lepas bius.. huhuhu dugaan sungguh ngeri mendengarnya.. sian bonda & aunty.. kalut call kak tun suh kak mudah doakan kat raudah supaya semua selamat.. bonda pun dok risau.. iols ni risau gak tapi mcm dah pasrah & redha je nak jadi apa pun.. janji baby selamat gitu..

6 Nov 2013

pepagi lagi dah prepare nak masuk dewan bedah.. tetiba iols jadi second case sebab ada emergency.. oklah tak kesah.. then around 830 ke 845 tah disorong ke dewan.. incik suami ada ikut.. then masa nak masuk dewan mama dengan aunty pun ada sama rupanya.. dah masuk dewan tu iols kena tunggu dulu kt luar.. pastu Dr Anes datang bagitau dia nak bius separuh je sebab dari bacaan dia semalam katanya boleh nak bius separuh bergantung severity patient dan pilihan mana lebih berisiko.. so dia kata utk pregnancy lebih risioko bius penuh jadi baiklah try bius separuh..

Dr O&G kata kalau mcm tu pakar Anes kena ada sepanjang opt tak aci MO je tunggu.. and he agree.. iols pun tak kesah je sebab dah pasrah kan.. ikut je.. just go with the flow. So masa opt.. 3 kali try cucuk akhirnya jadi so sepanjang opt tu iols sedar & dok sembang ngan Anes je la.. tgh bedahkan warmer yg depa pasang tu tercabut ke hapa tah.. punya la sejuk sampai mengeletar bibir semua..

anyway semuanya selamat.. by my dear Princess Lea selamat dilahirkan at 945am 6 November 2013.

My Dear Princess 1 Day old

My Dear Princess
1 Day old

 

SYUKUR SEGALANYA SELAMAT…..

Categories: Family
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s